måndag 29 april 2013

En mix av utbildningar behövs





Svar till Kerstin Haglö, Peter Jeppsson, Suzanne Svensson, "Fler utbildningsplatser behövs" i BLT den 20 april.

Kerstin Haglö, Peter Jeppsson, Suzanne Svensson, samtliga riksdagsledamöter för Socialdemokraterna i Blekinge, hävdar att regeringen kraftigt skär ned i an-talet högskole- och universitetsplatser samt att konkurrenssituationen kommer att skärpas genom fler utbildningsplatser.

För det första: Vi tror inte på tanken om att fler platser per automatik leder till ökad konkurrens och mer vässad kunskap. Kina och Indien kommer alltid att kunna utbilda fler civilingenjörer än Sverige. I stället för att konkurrera med tomma utbildningsplatser, som Socialdemokraterna före-slår, ska Sverige konkurrera med kvalitet och spetskompetens.

För det andra: Socialdemokraterna försöker ge den felaktiga bilden av att nedskärningar görs genom att hänvisa till att den tillfälliga satsningen om 10 000 platser 2010-2011 har upphört.

Det är inte seriöst. Vi tar gärna en debatt om behovet av att tillföra mer energi i olika delar av utbildningssystemet, men då ska det vara med öppna kort.

Faktum är att Alliansens satsningar på utbildningsområdet 2013 jämfört med 2006, när Socialdemokraterna styrde, har ökat med 6,8 miljarder kronor. De riktade anslagen till vuxenutbildning har dess-utom under samma period ökat i betydande omfattning.

Socialdemokraternas tes, att allt löser sig om alla blir akademiker, är sedan länge fastcementerad i partiets resonemang. Vi tror inte på den typen av ensidighet. Vi menar i stället att det krävs en bra mix av utbildningar och inte minst en förstärkt koppling mellan studier och arbetsmarknad.

Regeringen satsade därför i budgeten för 2013 på ett ungdomspaket som innehåller ökade resurser till lärlingsutbildning inom både gymnasiet och komvux samt yrkesutbildningar på gymnasiet. Rejäla satsningar för ökad kunskap och fler jobb med andra ord.

Vi ska heller inte glömma arbetsgivarperspektivet. För att någon ska få jobb krävs det att någon vill anställa. Det här tycks Socialdemokraterna helt ha glömt bort. I stället för att öppet redovisa partiets politik på området noterar vi ständiga försök att dölja det faktum att partiet planerar att genomföra kraftiga skattehöjningar för just de som vill anställa.

En åtgärd som med kirurgisk precision slår mot studenternas möjlighet att få jobb efter examen. På vilket vis skulle fördubblade arbetsgivaravgifter för unga leda till att fler anställer? Och varför ska vi höja skatter när vi inte behöver det? Sveriges ekonomiska position är som bekant stark.

Socialdemokraterna bör nog tänka mer på företagen. Det är i den privata tjänstesektorn som en stor del av framtidens jobb kommer att växa fram. Att studenter skulle gynnas av att en skattechock riktas mot just de företag som vill anställa är en ekvation som inte går ihop. Länets socialdemokratiska riksdagsledamöter är här svaret skyldiga.

" Sverige ska konkurrera med kvalitet och spetskompetens. 
Gustav Nilsson (M)
Annicka Engblom (M)