fredag 24 maj 2013

DALARNA Hur kan en höjning på 591 miljoner kronor för arbetsgivarna i Dalarna ge fler ungdomar jobb?













I dag skriver jag och mina partikollegor i Mora Tidning om hur viktigt det är att Socialdemokraterna svarar på frågan hur en höjning på 591 miljoner kronor för arbetsgivarna i Dalarna ger fler ungdomar jobb.

När ungdomar i Dalarna knackar på dörren till arbetsmarknaden är det viktigt att öppna upp genom att fort-sätta sänka trösklar och underlätta för unga att komma in på arbetsmarknaden. Regeringen har halverat arbetsgivaravgifterna för personer under 26 år. När det blir billigare att anställa får fler unga chansen till jobb.

Svårigheten för unga att få jobb beror ofta på bristen av arbetslivserfarenhet. Många unga i dag skaffar sig sin första arbetslivserfarenhet i restaurangbranschen. Vi har sänkt restaurangmomsen just för att underlätta för fler att få det där viktiga första jobbet och har sett positiva effekter. Men även här säger Socialdemokraterna nej - man vill fördubbla även restaurangmomsen. Detta skulle försvåra för unga att få in en fot och skaffa sig viktiga arbetslivserfarenheter och skulle leda till färre ungdomsjobb i Dalarna i stället för fler.

I personalchefs-index som presenterades nyligen anger svenska personalchefer att den viktigaste åtgärden för att de ska anställa fler unga är sänkta arbetsgivaravgifter. Därför är det anmärkningsvärt att det är just mot de unga Socialdemokraterna med kirurgisk precision riktar sina skattehöjningar - man vill fördubbla arbetsgivaravgifterna för unga. Vilket innebär cirka 591 miljoner mer i kostnader för arbetsgivare i Dalarna. Hur ger det fler ungdomar i Dalarna jobb?

I trepartssamtalen har regeringen presenterat ett förslag på hur staten kan stimulera anställningar av unga, inom ramen för av parterna tecknade yrkesintroduktionsavtal. Förslaget innefattar bland annat sänkta arbetsgivaravgifter och ett handledarstöd till arbetsgivaren. För att stärka kopplingen mellan skola och arbetsliv görs också satsningar på lärlingsutbildningar och den gymnasiala yrkesutbildningen.

När ungdomar knackar på dörren till arbetsmarknaden är det därför inte läge att bomma igen dörren.

Gustav Nilsson (M) riksdagsledamot Blekinge, arbetsmarknadsutskottet
Ulf Berg (M) riksdagsledamot Dalarna, skatteutskottet,
Peter Jutterström (M) riksdagsledamot Jönköping, kulturutskottet,

onsdag 22 maj 2013

Inför LOV i Olofström Sölvesborg och Karlshamns kommun







Inför LOV i Olofström Sölvesborg och Karlshamns kommun

Sedan införandet av den nya lagen om valfrihetssystem( LOV) 2009 har 143 av Sveriges 290 kommuner valt att införa valfrihetssystem. Nu är det dags även för Olofström, Sölvesborg och Karlshamns kommun att införa LOV.

Lagen innebär bland annat att kommunerna kan erbjuda vårdtagare inom äldreomsorgen en valfrihet bland utförare av tjänster inom hemtjänst och annan service.

Särskilt viktig är denna lag för de äldre som känner trygghet genom att själva kunna välja och nyttja den omsorgsverksamhet som erbjuder den efterfrågade omsorgen. Detta är i synnerhet betydelsefullt för de personer som har särskilda behov, till exempel är flerspråkiga eller önskar en särskild inriktning på vården. Det egna valet som tillgodoser det personliga behovet skänker därmed förbättrad livskvalitet. Kommunallagen reglerar vilka tjänster landsting, regioner eller kommuner får låta sig omfattas av i ett valfrihetssystem. På detta sätt behålls en demokratisk kontroll över äldreomsorgen i kommunerna.

Införandet av LOV innebär också att uppmuntra enskilt företagande eller kooperativ verksamhet inom äldreomsorgen. Detta gynnar tillväxten av jobb inom kommunerna.Medarbetare som endast kunnat arbeta i kommunal regi kan välja att pröva sina egna möjligheter eller byta anställning. Detta är en positiv utveckling i en verksamhet som präglats av tung byråkrati och monopol. Dessutom kan detta på sikt bidra till att göra yrken inom vård och omsorg mer attraktiva.

Alliansregeringen har avsatt särskilda stimulansbidrag för att underlätta införandet av valfrihetssystem inom äldreomsorgen. Regeringen har också beviljat särskilda medel till (SKL) Sveriges Kommuner och Landsting för att ge stöd till kommuner som överväger eller har infört valfrihetssystem. Olofström, Sölvesborg, Karlshamn har inte sökt stimulansbidrag.

Med LOV blir det konkurrens om kvalitet, inte om pris. Makt och inflytande flyttas från politiker till enskilda individer. Olofström, Sölvesborg och Karlshamns kommun bör nu ge de äldre möjligheten att välja sin äldreomsorg. Valfrihet är viktigt även på äldre dagar.


Gustav Nilsson Riksdagsledamot (M) Blekinge
Patrik Krupa Oppositionsråd (M) Olofström
Jeppe Johnsson Gruppledare (M) Sölvesborg
Marco Paulsson Gruppledare (M) Karlshamn

måndag 13 maj 2013

ÖKAT FÖRSVARSANSLAG


ÖKAT FÖRSVARSANSLAG



När frågan om försvaret och dess ekonomi var uppe vid SVT:s Agenda partiledardebatt gavs ett välkommet besked av Alliansen att frågan om resurstillskott ska tas upp vid höstens budgetdiskussioner.

Mot bakgrund av den senaste tidens incidenter där ryska flygplan övat anfall mot svenskt territorium, är det nödvändigt att se över beredskapen och redan innan försvarsberedningen är klar med sitt långsiktiga arbete, diskutera nödvändiga förstärkningar av det svenska försvaret.
När främmande stridskrafter närmar sig landet är det ett krav att vi visar på att hotet upptäckts och att vi dygnet runt har en fullgod beredskap för att möta detta.
Friheten är alltid värd att försvara.

Gustav Nilsson Riksdagsledamot (M)

torsdag 2 maj 2013

Unga i Blekinge förtjänar besked


I slutet av april presenterar Socialdemokraterna sin budgetmotion.
De har redan sagt att ingen ung ska gå arbetslös i mer än 90 dagar, samtidigt som de står fast vid att unga ska göras dubbelt så dyra att anställa och att restaurangmomsen ska höjas.

Vi är därför många som inväntar besked om hur deras förslag ser ut för att få fler företagare att an-ställa unga människor.Vi Moderater och Alliansen tror i stället på en samlad politik för fler jobb.

Därför genomför vi reformer som sänker trösklarna in på arbetsmarknaden och skapar incitament för fler företag att anställa. Tack vare en ansvarsfull ekonomisk politik kunde alliansregeringen i höstbudgeten för 2013 genom-föra viktiga framtidsinvesteringar i infrastruktur och forskning, men också ett särskilt jobbpaket för unga på 8,1 miljarder.

Många av vårens nybakade studenter i Blekinge kommer att vara förstagångsväljare 2014.
De kan mycket väl av-göra om vår statsminister därefter heter Fredrik Reinfeldt eller Stefan Löfven. Innan dess förtjänar de besked om vilka faktiska förslag som döljer sig bakom S plakatpolitik.

Gustav Nilsson (M) riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet
Jenny Petersson (M), riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet
Rebecka Nilsson MUF, ordförande i Blekinge   

Socialdemokraternas lösning är att skattechocka och öka bördan


Svar till Kerstin Haglö (S), Peter Jeppsson (S) och Suzanne Svensson (S), ("Blekinge har fantastiska möjligheter", BLT den 26 april).




S-trion menar att vi moderater saknar självkritik och inte ser problematiken i att arbetslösheten ligger på en hög nivå. Inget kan vara mer felaktigt.

Låt oss vara mycket tydliga. Alliansens politik har skapat utrymme för drygt 200 000 fler människor i sysselsättning än vad som var fallet 2006, Sverige har starka offentliga finanser, låg skuldsättning och en tillväxt som är unik jämfört med andra länder. Men att politiken har varit framgångsrik innebär inte på något sätt att vi slår oss till ro. Det finns mycket kvar att göra. Inte minst är det bekymmersamt att många ungdomar går utan ett jobb. En av flera lösningar på denna problematik är att göra det lättare och mer attraktivt för företagen att anställa. Socialdemokraternas lösning är att skattechocka och öka bördan på samma företag. Var och en får bedöma om det är fler lättnader eller ökade bördor som är rätt väg att gå.

När det gäller betydelsen av ett jobb hävdar S- ­ledamöterna att ett jobb skulle ge oss en frihet från beroende av andra. Det är en märklig inställning. Ett jobb ger självkänsla, det ger erfarenheter och en möjlighet att bygga sitt eget liv utifrån egna förutsättningar. Men att det skulle skära av betydelsen av att vi alla är beroende av andra människor i vår omgivning tror vi inte ett dugg på. Det solidariska samhället är ett samhälle där vi går framåt tillsammans och stöttar varandra.

I frågan om platser på högskola och universitet fortsätter S att ge den felaktiga bilden att nedskärningar görs genom att hänvisa till att den tillfälliga satsningen på 10 000 platser 2010 och 2011 har upphört. En kommunikativ strategi som andas desperation. Kanske är det bristen på egen politik som gör att denna typ av icke seriös debattteknik används?

Vad Sverige i stället behöver är en politik som ser behovet av fler och växande företag, som gör det än mer lönsamt att arbeta och som satsar på välfärd i världsklass som är tillgänglig för alla. I ett sådant samhälle är vi alla beroende av andra, även om inte Socialdemokraterna tycks anse detta.

Till sist undras vad som var centralproducerat i vår artikel? Nej, det var nog en dum och slarvig kommentar från S sida för att dölja det faktum att det är deras egna artiklar som brukar vara framtagna så. Större (s)eriositet efterlyses.

Gustav Nilsson (M)
Annicka Engblom (M)
Riksdagsledamöter Blekinge