fredag 28 juni 2013

Sverige behöver en modern arbetslinje

Socialdemokraterna Patrik Hansson, Chatarina Holmberg och Jan-Anders Lindfors lägger i Sydöstran (15 juni) fram en rad förslag som de menar är ett svar på en upplevd passivitet när det gäller ungdomsarbetslösheten.


Vi vill då passa på att lägga till Socialdemokraternas viktigaste förslag.

Partiet vill höja skatterna på företag med drygt 30 miljarder kronor varav strax under 15 miljarder går till att göra det dyrare att anställa just ungdomar. Den punkten glömde Hansson, Holmberg och Lindfors av någon anledning bort att redovisa.

Socialdemokraterna lanserar en vad man kallar 90-dagarsgaranti och ett utbildningskontrakt som svar på hur de tänker sig få bukt på arbetslösheten. Det låter fint, men vad betyder det egentligen?

Socialdemokraterna har inte kunnat svara på hur finansieringen ska ske. De står fast vid förslaget att fördubbla arbetsgivaravgiften för unga och vilket lokalt före-tag vill anställa med de förutsättningarna?
Och hur blir det fler jobb genom ett utbildningskontrakt om restaurangägaren i länet tvingas se hur momsen chockhöjs?Att bygga sin politik kring förslag som gör det mindre lön-samt att anställa är inte görligt.
Socialdemokraterna genom-förde den här politiken före 2006 och den misslyckades.

Att vissa unga har svårt att komma in på arbetsmarknaden är självklart ett bekymmer, men för de flesta ungdomar väntar ett jobb eller fortsatta studier när de tagit studenten. Enligt SCB:s senaste mätning är två tredjedelar av dem som ges etiketten arbetslösa ungdomar under 25 år som heltidsstuderar. Därmed inte sagt att det inte kvarstår utmaningar.

Vi vill nu fortsätta utveckla reformer som gör det enklare och billigare att anställa unga. Det är viktigt att bygga broar mellan studier och yrkesliv. Vid årsskiftet infördes för alla ungdomar ett förstärkt förmedlingsstöd från dag ett på Arbetsförmedlingen. Vi satsar rejält på lärlings- utbildningar, men vill också genomföra fler skattelättnader för vanligt folk som jobbar. Arbete ska löna sig.

Lokalt satsar vi långsiktigt på att göra Karlskrona till en mer attraktiv näringslivskommun. Vi har inrättat en företagslots för att ge våra företagare en dörr in. I Karlskrona med sin fina skärgård och sin vackra natur finns alla förutsättningar till en mer expansiv besöksnäring. Därför har vi avsatt 15 miljoner under tre år för att skapa bättre förutsättningar för en turistnäring där många ungdomar kan arbeta men också driva företag.

Mot detta står Socialdemokraterna med höjda skatter på företag, kraftiga satsningar på bidrag och en idé om att fler skulle anställa om det blir dyrare att anställa. Det är inte en politik som kommer att ge fler jobb.

Sverige behöver en modern arbetslinje inte en otidsenlig bidragslinje.

GUSTAV NILSSON (M) riksdagsledamot Blekinge och ledamot i Arbetsmarknadsutskottet      
CAMILLA BRUNSBERG (M) kommunstyrelsens ordförande Karlskrona, 
ANNICKA ENGBLOM (M) riksdagsledamot Blekinge, 

Tänk om, Kalle Sandström

På måndag avgör Landstingsfullmäktige om Landstinget Blekinge ska bli ägare till vindkraftverk. S, MP, V som har majoritet i landstinget har gjort ett ytterst märkligt ställningstagande när det gäller att använda skattebetalarnas pengar.

S, MP och V är tydligen beredda att satsa miljoner på något som inte är landstingets huvuduppgift. Miljövänlig el kan köpas på marknaden för att klara energiförsörjningen, utan att man behöver köpa vindkraftverk.

Satsningen på vindkraftverk ska också ses i ett läge när det finns en stor samstämmighet om situationen i landet och länet. Vårdbehovet ökar i takt med en åldrande befolkning och den medicinska utvecklingen inom en rad olika områden möjliggör nya behandlingar och bättre möjligheter att bota och lindra. Vården måste prioriteras och brister åtgärdas. Det är grundläggande för en sjukvårdshuvudman.

Det är viktigt att påminna majoriteten om att sjukvården är landstingets huvuduppgift. Det är fel Kalle Sandström (S) att satsa och riskera vårdpengar i vindkraftverk.

Tänk om tänk rätt!

Gustav Nilsson (M)
Riksdagsledamot och Landstingsfullmäktiges 2:e vice ordförande

torsdag 13 juni 2013

Rut skapar nya arbetstillfällen











Rut avdraget är en av alliansregeringens mest framgångsrika reformer. Enligt Almega har ca 5000 nya arbetstillfällen skapats och arbetstillfällen skapats och skattereduktionen för hushållsnära tjänster är en reform som i stort finansiering sig själv.
 
Pensionärer är det som i största utsträckning köper ruttjänster. Dagens skattereduktion innebär att kostnaderna sänks med 50 procent. Nu är det dags att ytterligare förbättra avdrags möjligheter för pensionerna. 
 
Skattereduktionen som nu ligger på 50 procent av arbetskostnaden borde utökas till minst 60 procent för alla pensionär som då ges ännu större möjligheter att köpa städtjänster med mera, samtidigt som fler jobb kan skapas inom den snabbt växande sektorn för hushållsnära tjänster.

Gustav Nilsson (M)
Riksdagsledamot Blekinge

Skolavslutningar i kyrkan en viktigt svensk tradition



Vi upplever nu en härlig försommartid då skolavslutningar hålls runt om i vårt land. Skolverkets riktlinjer säger att avslutningar kan hållas i kyrkolokal ,men att det inte får förekomma inslag av bön eller välsignelse. 
 
Inte heller någon psalmsång med undantag från Den blomstertid nu kommer.

På försiktigt svenskt sätt ska vi inte stöta oss med någon och då väljer man hellre att förneka ett gammalt svenskt kulturarv för en princips skull. Att hålla skolavslutningar i kyrkan är en gammal svensk  tradition som vi ska bevara och vara rädda om. Låt därför dessa fortsätta med de inslag som traditionen bjuder.  Stämningsfulla väl avvägda avslutningar i kyrkorna i vårt land är en tradition att vara stolt över.


Gustav Nilsson (M) Riksdagsledamot Blekinge
Ulf Berg (M) Riksdagsledamot Dalarna
Peter Jutterström (M) Riksdagsledamot Jönköping