tisdag 25 mars 2014

I Blekinge finns det 2397 unga som vill arbeta


I Blekinge län finns det i dag 2397 unga som vill arbeta men ännu inte har ett jobb att gå till. Att dessa unga kommer i jobb eller utbildning är en av våra viktigaste frågor.

Trots utdragen lågkonjunktur är det i dag över 200 000 fler som går till jobbet än 2006. Det är ett resultat av en aktiv jobbpolitik. Men det finns fortfarande utmaningar. Vi ser en arbetsmarknad där jobb som kräver kort utbildning blivit färre och där arbetsgivare ställer allt högre krav på lång utbildning och erfarenhet.

Ungdomsarbetslöshet har varit en stor utmaning för Sverige sedan 1990-talet. Därför måste vi våga tänka nytt, lyfta blicken och lära av andra länder som lyckats bättre. I till exempel Tyskland, fungerar övergången från utbildning till arbete bättre mycket på grund av väl utbyggda lärlingssystem.

Sverige unga behöver starkare kopplingen mellan utbildning och arbete, och våra arbetsgivare behöver arbetstagare med rätt utbildning och erfarenhet. Därför har arbetsmarknadens parter inom till exempel industrin, handeln och vård och omsorg tecknat så kallade yrkesintroduktionsavtal för anställningar som kombinerar arbete och utbildning. Detta är något som vi vill bygga vidare på.

Vi satsar nu på YA-jobb, en ny väg in på arbetsmarknaden för unga. Det handlar helt enkelt om att unga ska få komma in på en arbetsplats, få utbildning och att lära sig jobbet på jobbet - till lön enligt kollektivavtal. Arbetsgivare som anställer unga på yrkesintroduktionsavtal får ekonomiskt stöd för lönekostnaden och handledning. YA-jobben är en ny företeelse på svensk arbetsmarknad och att bygga upp detta är ett långsiktigt arbete men det är en viktig ny grundsten för fler unga i jobb. 

Skiljelinjerna i svensk politik är tydliga. Alliansen sätter jobben först. Socialdemokraterna föreslår kraftigt ökade skatter på arbete och företag tillsammans med en tredubbling av arbetsgivaravgiften för att anställa unga. Det är förslag som både riskera att slå ut unga som i dag har jobb och det höjer trösklarna för unga som vill komma in på arbetsmarknaden.
Ett jobb är mer än lön. Det är gemenskap med arbetskamrater. Det ger trygghet och frihet. Det är en möjlighet för unga att växa och bidra med resurser till allt som är vårt - till vården, skolan och omsorgen. Därför är vårt mål att alla som kan arbeta ska ha ett jobb att gå till.

Elisabeth Svantesson (M), Arbetsmarknadsminister
Gustav Nilsson (M) riksdagsledamot Blekinge, ledamot riksdagens arbetsmarknadsutskott

måndag 3 mars 2014

Mindre än 200 dagar kvar till valet


Mindre än 200 dagar kvar till valet

Nu är det mindre än 200 dagar kvar till riksdagsvalet. Vägvalet Sverige och Blekinge står inför handlar om vi ska fortsätta med en samlad Allians som går till val på en förstärkt arbetslinje eller återgå till Socialdemokraternas politik där kärnan är höjda skatter på jobb och tillväxt för att finansiera höjda bidrag.

Tack vare Sveriges starka offentliga finanser har alliansregeringen kunnat genomföra kraftfulla åtgärder för att jobben ska bli fler och skola, vård och omsorg värnas, trots en svår finanskris. För att fortsätta byggandet av ett Sverige där alla behövs måste vi fortsätta se till att det blir mer kunskap i skolan och fler får ett arbete. I dag har över 200 000 fler personer ett jobb att gå till jämfört med 2006. Det har gett fler människor en egen försörjning och arbetsgemenskap.

Svensk ekonomi är fortsatt en av Europas starkaste och efter en lång och utdragen lågkonjunktur ser vi nu tecken på återhämtning och normalisering. I takt med att ekonomi återhämtar sig avtar behovet av stimulanser. Då är det prioriterat med fortsatta reformer som stärker skolan och konkurrenskraften. Dessa reformer behöver finansieras krona för krona. Först och främst vill vi stärka arbetskraften genom utbildningssatsningar genom tidigare stöd för den som riskerar att halka efter, mer undervisningstid i främst matematik och bättre lärare genom fler karriärtjänster för lärare och mindre administrativ börda. I takt med att konjunkturen förbättras ska de offentliga finanserna återföras till balans och överskott. Så kan jobben fortsätta bli fler.

Socialdemokraterna föreslår istället en återgång till den politik som byggde upp ett rekordstort utanförskap. I sin budgetmotion föreslår de skattehöjningar och bidragshöjningar som väntas leda till att över 80 000 svenskar mister jobbet. Socialdemokraternas budget är även underfinansierad med mer än 10 miljarder och har ett större underskott. Det ger ett hål i offentliga finanser, men utan att stötta jobben, då pengarna i stället prioriteras till bidrag.

Samtidigt saknar Socialdemokraterna regeringsalternativ och behöver ta hänsyn till Miljöpartiets och Vänsterpartiets kravlistor. Något som riskerar ytterligare pålagor på jobben och skolan genom till exempel risk för stängda kärnkraftsreaktorer, krav på kortad arbetstid och förbud av kunskapsuppföljning i skolan.

Alliansens överordnade löfte är att fortsätta ta långsiktigt ansvar för Sveriges ekonomi. Med ordning och reda i offentliga finanser har Sverige, som ett av få länder, kunnat stötta ekonomin genom snart sju år av kris och lågkonjunktur. Nu förbereder vi oss för att åter gå till val på ett gemensamt valmanifest med tydligare förslag för hur jobben ska bli fler och ekonomin starkare. Mot det står oförberedda Socialdemokrater utan regeringsalternativ, men med en politik där höjd skatt på jobb och tillväxt ska finansiera höjda bidrag. Om mindre än 200 dagar väljer Sverige och Blekinge om vi ska tillbaka till bidragslinjen eller fortsätta framåt med arbetslinjen.


Anna Kinberg Batra (M)
Gruppledare och ordförande riksdagens finansutskott
Annicka Engblom (M)
Riksdagsledamot Blekinge
Gustav Nilsson (M)
Riksdagsledamot Blekinge
Camilla Brunsberg (M)
Kommunstyrelsens ordförande, Karlskrona kommun
Roger Fredriksson (M)
Kommunstyrelsens ordförande, Ronneby kommun
Lennarth Förberg (M)
Oppositionsråd, Region Blekinge
Alexander Wendt (M)
Oppositionsråd, Landstinget Blekinge
Marco Paulsson (M)
Gruppledare, Karlshamns kommun
Jeppe Johnsson (M)
Oppositionsråd, Sölvesborgs kommun
Patrik Krupa (M)
Oppositionsråd, Olofströms kommun