torsdag 10 april 2014

Alla måste ges en chans att delta i arbetslivet


Alla måste ges en chans att delta i arbetslivet

Alla människor måste ges en chans att delta i arbetslivet utifrån sina förmågor och förutsättningar. I dag har personer med funktionsnedsättningar och i synnerhet de med nedsatt arbetsförmåga, svårt att hävda sig i konkurrensen på arbetsmarknaden. För att inte gå miste om värdefull kompetens och skapa en mer inkluderande arbetsmarknad måste förutsättningarna att hitta, få och behålla ett jobb förbättras för denna grupp.

Arbetsmarknadspolitiska åtgärder har stor betydelse för att förbättra möjligheterna till arbete för personer med funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga. Flera av Alliansens åtgärder som riktar sig till arbetssökande generellt har fungerat särskilt bra för personer med funktionsnedsättning, till exempel nystartjobb och jobb och utvecklingsgarantin. Samtidigt har de insatser som riktar sig särskilt till människor med funktionsnedsättning förstärkts och Arbetsförmedlingen har också fått i uppdrag att prioritera denna grupp.

Stora resurser har tillförts Samhall. Satsningar har skett på trygghetsanställningar, lönebidrag, stöd till att anpassa arbetsplatser, hjälpmedel och personligt biträde. Ett försök med coacher på arbetsplatser som stöttar personer som varit i långvarigt utanförskap under den första tiden är av särskild betydelse för personer med funktionsnedsättning.

Undersökningar visar att många arbetsgivare underskattar den arbetsförmåga som personer med funktionsnedsättning har och att kunskapen om det stöd som finns att få är bristfällig. Flera myndigheter har därför fått i uppdrag att arbete med att förbättra information och attityder kring funktionsnedsättning, inte minst psykisk sjukdom. Alliansen arbetar på att förbättra den offentliga sektorns roll som föredöme när det gäller att anställa personer med funktionsnedsättning. Bland annat ska ett särskilt praktikantprogram på statliga myndigheter prövas. Idag är de privata företagen bättre på att anställa personer med funktionsnedsättning.

Offentliga arbetsgivare. Stat, kommuner och landsting kan bli bättre.
Unga med funktionsnedsättning har särskilt svårt att etablera sig på arbetsmarknaden och måste därför ges extra uppmärksamhet. Därför verkar Alliansen för att fler platser öppnas inom yrkes- och lärlingsutbildningar för denna grupp. En viktig uppgift är också att se över aktivitetsersättningen som blivit en inkörsport till förtidspension för allt fler unga med funktionsnedsättning.
Moderaterna och Alliansen har kommit en bra bit på väg sedan 2006, samtidigt vet vi att Sverige måste bli ännu bättre. Bättre på att se till människors förmåga. Bättre på att ge alla en chans att bidra. Vi tror på ett Sverige där alla som kan arbeta har ett jobb att gå till.

 

Gustav Nilsson (M) riksdagsledamot Blekinge 
Peter Jutterström (M) riksdagsledamot Jönköping

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar