måndag 25 juli 2011

Vi säger nej till nätfiskeförbudet

Fiskeriverkets förslag om att förbjuda nätfiske på vatten grundare än tre meter bör avvisas. Det kustnära fisket har såväl historiska som kulturella traditioner, som är värda att bevara.

Förslaget innebär bland annat att kustområden inom Sölvesborgs kommun berörs.
Fiskare drabbas, såväl yrkesverksamma som husbehovs och fritidsfiskare. Människor ställs inför ett förslag till förbud som flera hävdar inte varit nog diskuterat och genomtänkt, informationen har också varit bristfällig.

Vi hävdar att det kustnära fisket är en viktig del av en levande skärgård och en levande landsbygd. Vi säger nej till Fiskeriverkets förslag om nätfiskeförbud på grundare vatten är tre meter.

Jeppe Johnsson (M) Gruppledare Sölvesborg
Gustav Nilsson (M) Riksdagsledamot

Han är företagarnas vän

Blekinges mest företagarvänliga riksdagsledamot heter Gustav Nilsson. Det visar Företagarnas politikerrankning 2010/2011.

- Jag är hedrad, stolt och glad. Trevligt att mitt riksdagsarbete för ett bättre företagsklimat uppmärksammats, säger Gustav Nilsson till BLT i ett mail.

I undersökningen har man valt att titta på ledamöterna från åtta olika utskott, sammanlagt 136 av riksdagens totalt 349 ledamöter. Gustav Nilsson från Blekinge är i topp.

För sjunde året i rad har Företagarna rankat vilka ledamöter som varit flitigast i att väcka förslag samt att ställa statsråd till svars i frågor som rör företagare.
I undersökningen har man tittat på motioner, interpellationer och frågor till statsråd som väckts under riksdagsåret 2010/2011.

Krisen sprids snabbt globalt

Världen blir allt med globaliserad och sammanflätad, på både gott och ont. och detta är något som även vi i Sverige måste ta ställning till. Därför förnyar vi nu Moderaternas utrikespolitik. Vi bygger vidare på den klassiska moderata frihetsagendan, men breddar nu vårt engagemang när det gäller bland annat miljö och klimat, kvinnors rättigheter och friheten på Internet.

Finanskrisen och upproren i Nordafrika och Mellanöstern visar på hur lokala kriser snabbt sprider sig över världen just på grund av att vi är så sammanflätade. Men, globaliseringen har också positiva effekter. Genom ökad frihandel och kontakt mellan länder kan fattiga stater få bättre välstånd och tankar om demokrati och stöd för mänskliga rättigheter kan lättare få spridning.

Spelplanen ser annorlunda ut och den moderata utrikespolitiken breddas nu så att vi även i framtiden ska ha en aktiv politik som svarar upp mot nya hot och möjligheter. Vi har valt att lyfta fem områden där vi anser att vår politik behöver bli bättre. De är ett ökat engagemang för miljö och klimat, stärkta rättigheter för kvinnor, internat i demokratins tjänst, ett starkare EU-samarbete och ett starkt FN som kan ta ansvar för internationell fred och säkerhet.

Miljö- och klimatutmaningarna är helt centrala för många människors livsvillkor. Tillgången till mat, dricksvatten och ren luft är något vi tar för givet, men i framtiden är risken att de kan bli en källa till konflikter . Sverige måste vara pådrivande i det internationella samarbetet för en hållbar utveckling. Vi vill också stå upp för kvinnors rättigheter. Det är kvinnor som drabbas hårdast av fattigdom, konflikter och katastrofer. Jämställdhet och fokus på kvinnors rättigheter ska genomsyra allt vårt internationella arbete.

Samarbete är ett nyckelord i hela vår utrikespolitik. Det är endast tillsammans med andra som vi kan göra skillnad på riktigt. Därför tycker Moderaterna att det är viktigt att ytterligare stärka EU- och FN-samarbetena. EU är vår viktigaste utrikespolitiska plattform, men det samarbetet kan bli ännu bättre. FN är den enda globala organisationen där vi kan föra en dialog med och påverka alla världens länder.

Slutligen vill vi peka på informationsteknologins betydelse för att sprida idéer om demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. Genom tillgången till Internet och mobiltelefoni kunde demokratirörelsen i Nordafrika och Mellanöstern spridas och få en stor uppslutning. Denna frihetsutveckling vill vi moderater stödja genom till exempel ett ökat IT-bistånd till demokratiaktivister.

Karin Enström (M)
Ordförande i riksdagens utrikesutskott
Gustav Nilsson (M) Riksdagsledamot Blekinge
Annicka Englom (M) Riksdagsledamot Blekinge