måndag 23 maj 2011

S,V,MP och Sverigedemokraterna agerar gemensamt

"S, V, MP och Sverigedemokraterna agerar nu gemensamt för att avveckla fas 3 - vilket försämrar möjligheterna för de långtidsarbetslösa. För oss är det alltid den enskilda människan som står i centrum när vi utformar vår politik och därför har vi hela tiden varit måna om att motverka oseriösa aktörer", skriver moderaterna Gustav Nilsson och Lotta Olsson
Målet med vår politik är full sysselsättning. Vi prioriterar därför aktiva insatser framför vänsterns passivitet.

Människor som tidigare gömdes och glömdes har nu fått en meningsfull sysselsättning. Att få kontakt med arbetsmarknaden betyder väldigt mycket. Enligt en enkätundersökning från Arbetsförmedlingen uppger åtta av tio inom fas 3 att de är nöjda och många människor har åter fått ett jobb att gå till efter lång arbetslöshet. För dem som ännu inte fått jobb är målet att nå dit längre fram.

Att utforma politiken med ambitionen att se varje människa gör skillnad. Med aktiva insatser har vi lyckats bryta den negativa trenden som rådde på arbetsmarknaden innan 2006, då Socialdemokraterna satt vid regeringsmakten.

Nystartsjobben uppgår till runt 40 000 personer, vilket innebär att människor som varit långtidsarbetslösa nu åter har ett jobb att gå till. Sysselsättningen ökar med raska steg, tillväxten i svensk ekonomi är rekordhög och antalet förtidspensionärer minskar. För de som varit arbetslösa runt ett år, satsar vi på jobbcoachning, utbildning och praktik genom jobb- och utvecklingsgarantin (JUG).

Kritiken mot fas 3 har i delar varit hård och vi vill därför vara tydliga med att våra reformer inte är skrivna i sten utan kan alltid förbättras. Men även när kritiken är hård måste man orka lyfta blicken och se hela verkligheten, personen som är nöjd och har fått ett jobb genom fas 3 försvinner lätt i debatten när några få aktörer är oseriösa.

Det har heller inte framkommit att sex av tio deltagare lämnar jobb och utvecklingsgarantin för jobb före fas 3 och inte heller att i genomsnitt 400 personer lämnar fas 3 för jobb varje månad.

Regeringen har också beslutat att deltagare i fas 3 ska få möjlighet till arbetsmarknadsutbildning.

S, V, MP och Sverigedemokraterna agerar nu gemensamt för att avveckla fas 3 - vilket försämrar möjligheterna för de långtidsarbetslösa.

För oss är det alltid den enskilda människan som står i centrum när vi utformar vår politik och därför har vi hela tiden varit måna om att motverka oseriösa aktörer.

Arbetsförmedlingen har den viktiga uppgiften att kontrollera och kvalitetssäkra anordnarna. Detta uppdrag har vi skärpt och vår ambition är givetvis att upptäcka alla aktörer som är oseriösa.

Vi vill erbjuda varje människa möjligheten att komma tillbaka till arbetslivet, i den mån det är möjligt. Vår hållning är att vi ska se varje människa och erbjuda verktygen till att själv bestämma över sitt egna liv. Det utvecklingsarbetet av arbetslinjen pågår hela tiden. Så tar vi ansvar för jobben.

Bra lärare ska tjäna mer

Allting börjar med läraren, och en skola i världsklass förutsätter därför att de mest motiverade och studiebegåvade ungdomarna söker sig till yrket. För att konkurrera med yrken som läkare, jurist eller civilingenjör måste kommunerna erbjuda bra löner till bra lärare. Risken är annars stor att ungdomarna väljer bort
...lärarbanan. Läraryrkets status är just nu före mål för en flitig debatt. Alliansregeringen gör mycket för att höja statusen. Efter sommaren startar en helt ny lärarutbildning.

Nyligen beslutades att lärare ska bli legitimerade och samtidigt fortsätter vi satsningen på lärarlyftet. Men ska våra reformer få avsedd effekt är det också viktigt att lärarnas löner höjs.

Allting börjar med läraren, och en skola i världsklass förutsätter därför att de mest motiverade och studiebegåvade ungdomarna söker sig till yrket. För att konkurrera med yrken som läkare, jurist eller civilingenjör måste kommunerna erbjuda bra löner till bra lärare. Risken är annars stor att ungdomarna väljer bort lärarbanan.

Lärarförbundet har i rapportserien Perspektiv på lärarlöner granskat löneutfallen för lärare i Sveriges kommuner 2010.

Granskningen visar att det nya läraravtalets golv på två procent ofta har blivit ett tak. Samtidigt får lärare som kan visa upp goda resultat inte mer i plånboken.

Tittar man på löneutvecklingen 2007-2010 är Moderaterna det parti som satsat mest på lärarnas löner över tid. Av de fem kommuner som satsat mest är hela fyra stycken moderatledda.

Moderaterna har dessutom som enda parti färre kommuner på listan över de kommuner som ger två procent 2010 än deras andel av Kommunsverige. Moderatstyrda kommunerna Skurup och Svedala toppar listan med utfall på 3,6 och 3,4 procent.

Fler kommuner måste satsa på att ge bra lärare högre löner. I praktiken ska det kunna skilja 10 000 kronor mellan lärare som presterar bra resultat och de som inte gör det.

Att lönen är viktig bekräftas av en rapport som McKinsey nyligen tog fram och som belyser olika skolsystem runt om i världen.

Rapporten visar att det framför allt är tre saker som utmärker framgångsrika skolsystem:

• För det första måste det vara svårt att komma in på lärarutbildningen.

• För det andra måste lärarutbildningen hålla en mycket god standard.

• För det tredje måste man sätta in rätt insatser för varje elev i ett tidigt skede.

Ska det vara svårt att komma in på lärarutbildningen måste söktrycket vara högt. Så är det inte i dag.

Förra året var det bara 1,3 förstahandssökande per plats. En bidragande orsak kan vara lönen.

Enligt OECD-rapporten Education at a Glance 2008 ligger lönerna för svenska grundskollärare efter 15 år i yrket i nivå med till exempel Slovenien.

Det placerar Sverige på plats 24 av de totalt 32 länder som ingår i undersökningen.

Nyligen kom årets siffror, som dessvärre var ännu sämre. Antalet ansökningar minskade, från en redan låg nivå, med 14 procent.

En skola som ger goda förutsättningar för alla Sveriges elever kräver engagerade och bra lärare.

Ska vi locka de bästa måste fler kommuner prioritera en satsning på lärarlönerna. I slutändan handlar det om att Sverige ska få en skola som tar tillbaka toppositionen i de internationella jämförelserna.

Margareta Pålsson (M) riksdagsledamot ordförande i riksdagens utbildningsutskott

Gustav Nilsson (M) riksdagsledamot ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott

måndag 16 maj 2011

Rasera inte Äldrepsykiatrin

I ett läge när Blekinges befolkning blir allt äldre och behovet av vård ökar föreslås att Äldrepsykatrin i länet rustas ned. Ett märkligt förslag. Istället för att avveckla den typen av verksamhet borde det till framtidssatsningar för att stärka sjukvården för de äldre.
Utredningsinsatser för att en person med demenssjukdom ska få rätt diagnos och rätt medicinering är viktig, detta får inte åsidosättas. Att blanda äldre personer med demenssjukdomar med andra personer med psykiska sjukdomar är inte lämpligt.
Det finns ett stort behov av kompetent personal inom området. De ska känna trygghet i sitt arbete.

Anhöriga till personer med demenssjukdomar i Blekinge ska veta att vård och omsorg som ges är av hög kvalitet. Det framlagda förslaget skapar oro och ovisshet för alla berörda parter.

Vår uppmaning är att inte rasera en väl fungerande verksamhet, något som skulle drabba en svag och skör grupp. Vi vill därför ställa följande frågor till den styrande majoriteten i landstinget Socialdemokraterna Miljöpartiet Vänsterpartiet.

Ser ni inga risker med de föreslagna nedskärningarna inom äldrepsykatrin när vi vet att behovet av vård och omsorg för de äldre ökar?
Vilka nettobesparingar förväntas förslaget ge, uppstår kostnader inom andra områden?
Anser ni att förslagen stämmer väl överrens med Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom?
Svara gärna gemensamt.

Gustav Nilsson Riksdagsledamot (M) 2:e vice ordf. i Landstingsfullmäktige
Bo Arnesjö Professor emeritus. fd.landstingsledamot. Äldrenämnden Karlskrona(M)