måndag 16 maj 2011

Rasera inte Äldrepsykiatrin

I ett läge när Blekinges befolkning blir allt äldre och behovet av vård ökar föreslås att Äldrepsykatrin i länet rustas ned. Ett märkligt förslag. Istället för att avveckla den typen av verksamhet borde det till framtidssatsningar för att stärka sjukvården för de äldre.
Utredningsinsatser för att en person med demenssjukdom ska få rätt diagnos och rätt medicinering är viktig, detta får inte åsidosättas. Att blanda äldre personer med demenssjukdomar med andra personer med psykiska sjukdomar är inte lämpligt.
Det finns ett stort behov av kompetent personal inom området. De ska känna trygghet i sitt arbete.

Anhöriga till personer med demenssjukdomar i Blekinge ska veta att vård och omsorg som ges är av hög kvalitet. Det framlagda förslaget skapar oro och ovisshet för alla berörda parter.

Vår uppmaning är att inte rasera en väl fungerande verksamhet, något som skulle drabba en svag och skör grupp. Vi vill därför ställa följande frågor till den styrande majoriteten i landstinget Socialdemokraterna Miljöpartiet Vänsterpartiet.

Ser ni inga risker med de föreslagna nedskärningarna inom äldrepsykatrin när vi vet att behovet av vård och omsorg för de äldre ökar?
Vilka nettobesparingar förväntas förslaget ge, uppstår kostnader inom andra områden?
Anser ni att förslagen stämmer väl överrens med Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom?
Svara gärna gemensamt.

Gustav Nilsson Riksdagsledamot (M) 2:e vice ordf. i Landstingsfullmäktige
Bo Arnesjö Professor emeritus. fd.landstingsledamot. Äldrenämnden Karlskrona(M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar