torsdag 7 mars 2013

Varning för straffskatter

Moderaternas och Alliansens skattereformer som trädde i kraft vid årsskiftet stärker möjligheterna till jobb och på sikt högre löner i Sverige. Sedan maktskiftet 2006 har skattetrycket i Sverige i andel av BNP sjunkit från 48 till 44 procent.
Den största delen av detta är lättad skattebörda för låg­ och medelinkomsttagare. Jobbskatteavdraget, rutavdraget och halverade arbetsgivaravgifter för unga har skapat större marginaler i plånboken, underlättat vardagspusslet och ökat sysselsättningen. Bolagskatten är den skatt som pekats ut av OECD som den mest tillväxthämmande. Vi har sänkt den för att värna och stärka förutsättningarna för investeringar, jobb och på sikt stigande reallöner i Sverige.

Socialdemokraterna gör anspråk

på regeringsmakten och det enda vi vet är att de vill genomföra kostnadsökningar på över 30 miljarder kronor på svenska jobb och företag. De har fortfarande inte förklarat vilken övrig politik de vill föra och med vem man vill bilda regering. Frågan är nu vilka av de andra oppositionspartiernas krav man är beredd att tillmötesgå? Miljöpartiets kravlista är omfattande och präglas av förslag som skulle innebära att jobb sätts på spel och att landsbygden drabbas hårt. De kommande fyra åren skulle miljöskatterna höjas med sammanlagt 50 miljarder kronor om Miljöpartiet fick sin vilja igenom. Det handlar bland annat om krav på införd kilometerskatt, kraftigt höjd koldioxidskatt och införandet av en flygskatt.

Förslaget om höjd koldioxidskatt tillsammans med en kilometerskatt skulle drabba landsbygden hårt. Det handlar såväl om industrins transportbehov som transporter för lokala åkerier. Alltifrån det timmer som ska exporteras till mat­ och varuleveranser till den lokala butiken eller äldreboendet. Kilometerskatten leder till ökade kostnader för de människor som bor, lever och driver företag på landsbygden eftersom de ökade kostnaderna för transporter naturligtvis i slutändan kommer att vältras över på kunderna.

Vi vet inte i dag hur en rödgrön regeringsplattform skulle se ut, men vi vet att Miljöpartiet kommer att få igenom en hel del av sina förslag, och partiet prioriterar höjningen av miljöskatter mycket högt. Troligen är det bland annat på detta område som Miljöpartiet kommer att få genomslag i regeringsplattformen. Socialdemokraternas förslag om höjd bolagsskatt och höjda arbetsgivaravgifter för företag som anställer unga tillsammans med Miljöpartiets olika krav på skattehöjningar på transporter och resande innebär en politik som skulle drabba landsbygden mycket hårt.

Sverige blir inte bättre av att vi försvårar och fördyrar för företag med nya kostnadsökningar. Moderaterna och Alliansen vill med kraftfulla reformer skydda våra företag mot den internationella finanskrisen. Vi gör det genom reformer som stärker Sverige långsiktigt, som gör Sverige attraktivare att investera i och där jobben blir fler och där Sverige håller samman. En politik för fler jobb tjänar alla på.

"Sverige blir inte bättre av att vi försvårar och fördyrar för företag med nya kostnadsökningar.

Gustav Nilsson (M) Riksdagsledamot Blekinge
Henrik von Sydow (M) Ordförande i riksdagens skatteutskott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar