måndag 25 mars 2013

Vi vill säkra välfärdens finansiering


Grunden för en välfärd i världsklass är en stark ekonomi. Att fler arbetar stärker ekonomin och ger ökade resurser till välfärden.
Det är därför regeringen kontinuerligt gjort det mer lönsamt att arbeta samtidigt som ordning och reda i de offentliga finanserna kunnat säkras.
Denna kombination har utmärkt Sverige under de senaste årens orostider i världsekonomin.Sedan första jobbskatteavdraget infördes i Sverige har arbetskraftsdeltagandet ökat starkt. Detta jämfört med såväl tidigare år som med andra länder.
De fyra jobbskatteavdrag som genomförts har därmed varit betydelsefulla medel för svensk ekonomi. Slutsatserna är helt entydiga: Jobbskatteavdraget skapar väldigt många jobb. Bedömningarna ligger på 75 000-125 000, oavsett om bedömningarna kommer från Finansdepartementet, Konjunkturinstitutet, Riksrevisionen, SNS eller LO.
Det är därför Sverige har klarat sig bättre än de all-ra flesta jämförbara länder. En varaktigt hög sysselsättning är avgörande för att värna välfärden. Tillsammans med jobbskatteavdragen handlar det bland annat om ett utbildningssystem som fokuserar på kunskap och praktisk utbildning som fungerar i arbetslivet. Den politik som fungerat i Sverige ska ställas mot den politik som misslyckats i andra länder. Där har kortsiktiga stimulanser och ansvarslöshet lett till att arbetslösheten i stället blivit väldigt hög.
Sverige har de minsta ekonomiska skillnaderna bland jämförbara länder. Andelen med låg materiell standard i Sverige har faktiskt minskat medan den har ökat under krisen i många andra länder. Man kan företräda andra prioriteringar, men att hävda att arbetslinjen hotar väl-färden visar att man inte förstår hur ekonomin hänger ihop.
Moderaterna vill säkra välfärdens finansiering genom att föra Sverige mot full sysselsättning. Det är så vi tar ansvar för vår ekonomi.
Gustav Nilsson (M) riksdagsledamot Blekinge, arbetsmarknadsutskottet
Ulf Berg(M) riksdagsledamot Dalarna, skatteutskottet
Peter Jutterström (M) riksdagsledamot Jönköping, kulturutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar