torsdag 3 maj 2012

LO missar poängen men Fas 3








LO väljer att smutskasta Fas3, aktivitetsdelen i Jobb- och Utvecklingsgarantin, när tillfälle ges. Det är tråkigt och destruktivt. Fakta talar dock för sig själv när nästan 8 av 10 deltagare tycker att arbetsuppgifterna är meningsfulla och 63 procent är nöjda med sin Fas3-plats! Det handlar ofta om människor som länge stått utanför arbetsmarknaden, kanske 8-10 år eller mer. Som förutom sysselsättning kan skapa nätverk, få dagliga rutiner och hjälp att söka jobb.

Genom Fas3 har nästan 6000 kommit i arbete eller utbildning. Varje människa som kommer ur arbetslöshet är en stor vinst, för dem och för samhället. Under första halvan av 2011 lämnade 28 200 människor jobb- och utvecklingsgarantin för arbete eller studier. Det är människor vars vardag har blivit bättre, som varje dag har en arbetsplats eller en skola att gå till och som känner att de gör skillnad. Hur kan detta vara dåligt? Bo Andersson, ordförande LO-distriktet Sydost, raljerar över att Fas3 inte erbjuder möjligheter till utbildning. Han tycks ha missat att deltagarna i Fas3 numera har möjlighet till arbetsmarknadsutbildning om de bedöms kunna få ett arbete i anslutning till utbildningen. Dessutom har Arbetsförmedlingen i Blekinge län ett utrymme i budgeten för aktivitetsstöd, alla som är berättigade till arbetsmarknadsutbildning kan få det. Så det kan vara bra att kolla efterfrågan innan man kräver att det ska satsas mer. Vad är då LO:s lösningar? Menar Bo Andersson att bara man sätter arbetslösa på skolbänken så löser sig allt? Men det måste ju också finnas jobb att söka, det har LO ingen lösning på. Det behövs också motivation, inspiration och bättre självkänsla för många av dessa arbetssökande. För en arbetslös akademiker är kanske inte en arbetsmarknadsutbildning det bästa receptet.Då kan det vara viktigare att komma ut i praktik.

Socialdemokraternas jobbpolitik havererade, därför förlorade man två val. Utanförskapet växte och människor offrades i förtidspension för att snygga till arbetslöshetsstatistiken före 2006. Vi vågar se problemen och göra något aktivt, inte förpassa människor till passivitet och utanförskap. Fas3 är en del av denna satsning. Därför väljer vi att göra riktade insatser anpassade till varje individ. Innan Fas3 ska man haft drygt två år med utbildningsmöjligheter, coachning, arbetsträning och praktik. Det är alldeles för tidigt efter en djup ekonomisk kris att döma ut denna åtgärd.

Eftersom jag är verksam i Riksdagens Arbetsmarknadsutskott besöker jag arbetsplatser, företag, FAS3-anordnare och träffar Fas3-deltagare, anställda, arbetsgivare och arbetsförmedlare. Den bild som ges är att vår politik fungerar och att arbetslinjen, där varje jobb räknas och alla ska få en chans, är rätt väg framåt. Gustav Nilsson (M) Riksdagsledamot Blekinge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar