måndag 21 maj 2012

Socialdemokraternas politik hotar ungdomsjobben


Socialdemokraternas politik hotar ungdomsjobben
Socialdemokraterna har nu presenterat sin vårmotion. Förväntningarna var höga men resultatet föll platt. De går fram med en jobbfientlig politik med kraftigt höjda kostnader för att anställa unga för att finansiera stora bidragshöjningar till människor som inte arbetar. Det är en återgång till en politik som tidigare ledde till ett högt utanförskap och betydande problem på arbetsmarknaden. Det är en inriktning om vi aldrig kan acceptera.
Regeringen bedriver en offensiv jobbpolitik. Vi har bland annat halverat arbetsgivaravgiften för att anställa unga, kraftigt sänkt kostnaderna för att anställa långtidsarbetslösa och infört RUT- och ROT-avdragen. Vi vill utveckla ett lärlingssystem, inrikta gymnasieskolan mot tydligare kunskapsmål och yrkesinriktade program. Vidare har vi halverat restaurangmomsen, en bransch som ofta fungerar som en inkörsport för unga. Det är en politik med tydligt fokus på att få ungdomar i arbete.
Socialdemokraterna har nu, för första gången sedan Stefan Löfven blev vald till ordförande, presenterat konkret politik. Förväntningarna var höga men resultatet en besvikelse. Det handlar om en kombination av förslag som redan finns, eller är på väg, och en kraftig återställare till en redan misslyckad bidragslinje.
Förslagen om att kunna kombinera utbildning med praktik, att få ta del av ett förhöjt studiestöd för personer som saknar fullständiga betyg från grund- eller gymnasieskolan samt studiemotiverande insatser finns redan idag. Detta är ingenting nytt. Dessa förslag kompletteras med en nedmontering av arbetslinjen.

Det enskilt viktigaste beskedet från S är att de vill göra det dubbelt så dyrt för företag att ha ungdomar anställda. Det blir en skattechock på 17 miljarder för landets unga och för Blekinge län innebär det 236 miljoner kr i ökade kostnader att ha unga anställda. Hur ska företagen finansiera detta? Till detta ska läggas en fördubblad restaurangmoms och halverat RUT-avdrag, vilket försämrar jobbutvecklingen i viktiga tjänstenäringar. Skattehöjningarna ska användas i huvudsak för att finansiera kraftiga a-kassehöjningar. På frågan hur detta ska öka sysselsättningen bland unga är de svaret fortfarande skyldigt.

Vår ungdomsgeneration har en enorm potential. Låt oss fortsätta sänka trösklarna in på arbetsmarknaden, inte bygga barriärer för nästa generations arbetstagare.
Hillevi Engström (M)
Arbetsmarknadsminister

Gustav Nilsson (M)
Riksdagsledamot  Arbetsmarknadsutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar