måndag 18 juni 2012

Står S och Stefan Löfven bakom beslutet att begränsa valfriheten?

Står S och Stefan Löfven bakom beslutet att begränsa valfriheten?
Alliansen står bakom den svenska modellen med en skattefinansierad välfärd med hög kvalitet som är lika för alla.
Att ge människor eget inflytande över sin situation genom mer valfrihet är en viktig del av en trygg välfärd med hög kvalitet. Därför införde Alliansen Lagen om valfrihetssystem (LOV) 2009.
LOV har inneburit stora förbättringar runt om i landet och i december förra året hade drygt 100 kommuner infört olika valfrihetssystem och ytterligare 61 kommuner var i processen att göra det.
Lagen har möjliggjort många nya inriktningar för människor att välja mellan olika välfärdsverksamheter. Hemtjänsten och äldreboenden har utvecklats och i mycket högre grad anpassats efter de boendes individuella behov och önskemål.
Samtidigt har utvecklingen inneburit stora fördelar för lokalt företagande och entreprenörskap. Tillväxtverket har kartlagt företag verksamma i LOV-system fram till 2011 i 39 kommuner och funnit att antalet företag har ökat med närmare 30 procent.
På landsbygden är det främst lokala, små företag som driver verksamhet. Nio av tio vårdföretag har färre än tio anställda. Två av tre kommuner som infört LOV menar att det har haft en positiv inverkan på småföretagandet i kommunen. Arbetslinjen främjas av valfrihetssystemet.
Lagen har även inneburit en tydlig jämställdhetsvinst.
Det är inte bara så att välfärdsföretagen växer snabbt, en stor majoritet av dem drivs dessutom av kvinnor. Svenskt Näringsliv har i en rapport visat att i de 687 enskilda utförare som var verksamma i LOV-system 2010 var det närmare 80 procent som hade en kvinna som ägare eller VD.
Kvinnligt företagande leder vägen i utvecklingen av välfärdsverksamheter.
Därför är det oroväckande att LO på sin kongress valt att motarbeta LOV och därmed begränsa människors valfrihet. Nu är frågan vilket ansvar Stefan Löfven och socialdemokraterna tar på sig om de väljer att ställa sig bakom beslutet om minskad valfrihet?
Vad händer med alla välfärdsföretag och deras anställda här i Blekinge län om kommunerna i länet ska tvingas förbjuda valfrihet?
Och ska människors möjlighet att välja vad som passar de egna behoven tas bort?
Vad är Socialdemokraternas svar på dessa frågor?

Annicka Engblom
Gustav Nilsson
Moderata Riksdagsledamöter (m) från Blekinge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar