fredag 4 maj 2012

Svaga besked från Socialdemokraterna










Svaga besked från Socialdemokraterna

Socialdemokraternas dagar har passerat. Den ”egna” helgdagen 1 maj och presentationen av skuggbudgeten den 2 maj är nyligen genomförda. Det har funnits många tillfällen att föra fram alternativ till regeringens vårproposition. De har haft medias fulla uppmärksamhet. Men vad har egentligen förts fram?

Det kan snabbt konstateras att de konkreta politiska förslagen är få. Och de som presenteras går vid en närmare granskning att ifrågasätta om de svarar mot de samhällsproblem vi ser idag. Vidare är det på sin plats att fråga sig hur Socialdemokraterna ska finansiera sin politik. En relevant fråga vars svar inte går att finna i deras skuggbudget.

Ungdomsarbetslösheten lyfts fram som ett samhällsproblem. Det är bra och om det är vi överens, men socialdemokraternas lösningar på problemet är vaga. Utbildningskontrakt för unga, sommarjobb och traineeanställningar är förslag som förs fram. Det kan tyckas vara bra åtgärder, men om man synar förslagen, går från ord till handling. Vad säger siffrorna?

Socialdemokraterna håller nämligen fortfarande fast vid förslaget att chockhöja arbetsgivaravgifterna för unga anställda med det dubbla. Det är en höjning med 16 miljarder kronor, vilket motsvarar ca 14 000 ungdomsjobb i riket. Omräknat för Blekinge län ökar kostnaderna för att anställa unga med ca 236 miljoner kronor. Hur har man tänkt sig att detta ska minska arbetslösheten? Vad innebär det för kommunerna, hotell- och restaurangbranschen, Försvarsmakten, Polisen eller andra ungdomsarbetsgivare?

Svensk ekonomi står stark i jämförelse med de flesta andra europeiska länders. Alliansen har därför kunnat investera i allas vår välfärd genom en mängd olika satsningar och åtgärder. Både Sverige och Blekinge behöver en politik som främjar välfärd och jobb. Just därför envisas vi i Alliansen med att driva arbetslinjen. Socialdemokraterna har mycket att bevisa tills de kan påstå sig göra detsamma. De konkreta beskeden lyser med sin frånvaro och frågan är om vi ska behöva vänta på dem ända till nästa val. Sverige förtjänar bättre än så.

Annicka Engblom
Gustav Nilsson
Riksdagsledamöter (M), Blekinge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar