torsdag 8 september 2011

En modern kunskapsskola

Sommarlovet är slut och höstterminen har nu börjat för Sveriges barn och ungdomar. Eleverna kommer till en skola i förändring. Under åren 2011 och 2012 genomgår skolan en rad efterlängtade reformer. I grundskolan har vi nya kurs- och läroplaner som sätter kunskapsuppdraget i fokus. Från och med hösten 2012 får våra sjätteklassare betyg. Ungdomarna som påbörjar sin gymnasieutbildning i höst kommer till ett gymnasium med nya program och inriktningar samt ett helt nytt betygssystem.

Ungefär 30 000 elever hoppar av sin gymnasieutbildning varje år. Det är helt oacceptabelt. Många ungdomar upplever dessutom att deras utbildning inte ger en tillräckligt god förberedelse för arbetslivet. Nu ändrar vi på det. För att göra utbildningen mer relevant införs lärlingsutbildningar samt försök med ett fjärde år på teknikprogrammet. Samtidigt ges yrkesprogrammen en ökad fördjupning i de praktiska ämnena. Syftet är att tidigt knyta samman våra ungdomar med arbetsmarknaden. På så vis utvecklas fördjupad kompetens och en stark yrkesidentitet. Kopplingen mellan skola och arbetsliv kommer också att stärkas, genom att studenter efter avslutad gymnasieexamen får möjlighet att praktisera.

Att reformera skolans regelverk är naturligtvis oerhört viktigt, men något som är minst lika avgörande är bra lärare. Läraryrket har missgynnats under många år. Försämrad löneutveckling och sänkt status kännetecknar det yrke som är grundbulten i en framgångsrik skola. För att höja lärarnas status och kompetens inför vi en lärarlegitimation samt en helt ny lärarutbildning. Vi stärker även yrket genom att möjliggöra nya karriärvägar. Vi vill bland annat se fler lektorer i våra klassrum. Resurserna till lärarna kommer nu att öka.

All forskning pekar i samma riktning; kompetenta behöriga lärare som trivs i sitt yrke är oumbärliga för goda resultat. Nu bryter vi den trend av avhopp från gymnasiet, undermåliga resultat etc. som kännetecknat svensk skola. Nu skapar vi en modern kunskapsskola och blickar framåt.

Margareta Pålsson Riksdagsledamot (M)
Utbildningsutskottets ordförande
Gustav Nilsson Riksdagsledamot (M)
Arbetsmarknadsutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar