onsdag 28 september 2011

Arbetslinje för unga

Genom att möjliggöra riktade insatser för utbildning, aktivitet och individuellt stöd kan fler unga människor ges verktyg för att komma närmare arbetsmarknaden. Totalt satsas cirka 7,5 miljarder kronor under de närmaste åren för att förbättra ungdomars förutsättningar på arbetsmarknaden. Sverige har under en lång tid haft problem med ungdomsarbetslösheten. En grundläggande orsak är brister i utbildningssystemet och på arbetsmarknaden som gör tröskeln mellan skola och arbetsliv hög.

Problemen förstärks av att alltför många unga har lämnat skolan utan tillräckliga kunskaper.

Många unga människor har också svårt att få fotfäste på arbetsmarknaden och många arbetsgivare drar sig för att anställa till följd av höga kostnader.

Mot bakgrund av detta blir en aktiv arbetsmarknadspolitik till stöd för unga särskilt viktig när konjunkturläget försämras. Genom att möjliggöra riktade insatser för utbildning, aktivitet och individuellt stöd kan fler unga människor ges verktyg för att komma närmare arbetsmarknaden.

Totalt satsas cirka 7,5 miljarder kronor under de närmaste åren för att förbättra ungdomars förutsättningar på arbetsmarknaden.

För det första förlänger vi satsningen för fler unga i utbildning.

De unga som har störst problem på arbetsmarknaden är de utan fullständig gymnasieutbildning. Situationen riskerar att förvärras ytterligare på grund av en sämre konjunkturutveckling.

Därför föreslås en tvåårig förlängning av satsningen på fler platser i folkhögskolan samt en ettårig förlängning av det högre studiebidraget för unga som deltar i jobbgarantierna och återgår till studier på grundskoleeller gymnasienivå.

För det andra ökar vi antalet platser i yrkesvux och yrkeshögskola för att få fler unga att delta i reguljär utbildning. En stor del av dessa platser kommer att tillfalla ungdomar.

För det tredje skjuter regeringen till resurser för högre kvalitet i arbetsmarknadsinsatserna. Ett bra innehåll i jobbgarantin för ungdomar är viktigt för att fler unga arbetslösa ska kunna få rätt stöd och hjälp.

Särskilt behövs resurser som möjliggör individuella insatser och kontakter med arbetsgivare. Regeringen tillför resurser för att förbättra kvaliteten i jobbgarantin genom en satsning på ökad handläggartäthet.

För det fjärde ska det bli högre kvalitet i yrkesprogrammen genom att stärka det arbetsplatsförlagda lärandet och förstärka yrkeslärarnas möjligheter till fortbildning.

För det femte satsar vi på det så kallade tekniksprånget. I dag upplever många unga att kontakten mellan skolan och arbetslivet är för svag.

Regeringen vill därför göra en riktad satsning för att förbättra unga människors kontakt med arbetslivet.

Tekniksprånget blir en satsning som genomförs tillsammans med teknikbranschen och ska ge studenter från naturvetenskapliga och tekniska program möjligheten att praktisera på ett teknikföretag.

Alliansen tar ansvar för arbetslinjen. Alliansregeringen har genomfört ett stort antal reformer för att förbättra arbetsmarknadssituationen för unga, inom både utbildningsväsendet, arbetsmarknadsinsatserna och andra områden.

Regeringen har även genomfört en halverad arbetsgivaravgift för ungdomar under 26 år. Bättre utbildning, billigare och enklare att anställa ska rusta våra unga för de lediga jobben.

Hillevi Engström (M)
Arbetsmarknadsminister
Gustav Nilsson (M)
Riksdagsledamot Blekinge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar