måndag 12 september 2011

(M) Vi tar ansvar för barnfamiljerna

I dagarna har svenska skolelever återvänt till klassrummen för att inleda en ny termin. Många elever har längtat till skolan och vill berätta för sina kamrater om sin sommar med sol, bad och resa till Legoland, medan den för andra bara har inneburit sitta hemma framför TV:n.

Alltför många barn växer upp i ett utanförskap i Sverige. Vanligen handlar det om barn som växer upp med ensamstående föräldrar, i familjer med utländsk bakgrund eller i familjer där ekonomisk utsatthet gått i arv. Skolan fyller en mycket viktig roll för dessa barn. Utöver någonting så enkelt som ett fullgott mål mat om dagen kan barnen genom skolan få en utbildning, social samvaro och möjlighet att prata om sina problem med en vuxen som lyssnar. Varken skolan eller kommunen kan ersätta föräldrarnas betydelse för barnen. Men som ansvarig för barnens skolgång, måste kommunerna säkerhetsställa att barnen får tillgång till en god utbildning som ger dem möjlighet att i framtiden kunna försörja sig själv och sin familj. Och därmed ta sig ut ur utanförskapet. Kommunerna kan också erbjuda barnen en meningsfull fritid genom att ge tillgång till aktiviteter inom kultur, sport och lek.

Även på det nationella planet måste insatser göras. Regeringen har ett ansvar att föra en politik som skapar fler arbetstillfällen för föräldrarna. Jämfört med förra året är det 2100 fler personer som är sysselsätta i Blekinge län, enligt SCB. Ingenstans är arbetslinjen viktigare än när det gäller att minska den ekonomiska utsattheten för barn. Risken för utanförskap minskar betydligt för barn i familjer där någon förälder arbetar heltid jämfört med barn i familjer där ingen förälder arbetar heltid.

Regeringen måste även bedriva en ansvarfull ekonomisk politik. Det är särskilt viktigt nu när vi befinner oss i en tid av statsfinansiell turbulens. Annars är det stor risk att situationen för dem som lever med små marginaler förvärras. För att motverka detta har alliansregeringen med införandet av jobbskatteavdragen sett till att en ensamstående mamma fått 1000 kronor mer i plånboken varje månad. Det är pengar som gör stor skillnad för dessa familjer.

Den viktigaste politiken för barn och barnfamiljer är en politik som säkrar jobben, slår vakt om ordnad svensk ekonomi i en orolig värld och som skapar större utrymme i små plånböcker. Den fortsätter Alliansen med.


Anna Kinberg Batra
Riksdagsledamot (M), Stockholm län, ordförande för riksdagens finansutskott

Gustav Nilsson
Riksdagsledamot (M) Blekinge län, arbetsmarknadsutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar