tisdag 5 augusti 2014

Arbetsgivare måste ta sitt ansvar

BLEKINGE LÄNS TIDNINGFredag, kl 04:00 2014-08-01 Sida 31 - Sektion: DIN ÅSIKT - Del: 1

Författare: Gustav Nilsson (M) riksdagsledamot arbetsmarknadsutskottet, Blekinge, Annika Tännström (M) regionråd, västra Götaland
Regeringen har sedan 2006 satsat stort på arbetslinjen. En politik som bygger på att varje individ som kan arbeta, mycket eller lite, ska ges möjligheter att göra detta utifrån sina egna förutsättningar.

Det innebär att man kanske inte kan arbeta heltid beroende på en rad skäl. Funktionsnedsättningar av olika typ kan försvåra eller förhindra människans möjligheter att ha ett "vanligt" heltidsjobb.
Det kan vara fysiska nedsättningar, psykiska eller andra hinder.
Det kan handla om mer eller mindre tillfälliga tillstånd eller livslånga. 

Gemensamt för dessa individer är att det behövs särskilda insatser för att även de ska ha möjlighet att ha ett arbete. Det kan röra sig om hjälp att komma i kontakt med arbetsgivare, bibehållen ekonomisk trygghet under provanställning eller praktik, eller andra former och möjligheter till personligt stöd. Den ene människans behov och förutsättningar är nämligen inte lika den andres. 

Arbetsgivarna måste därför ges hjälp och stöd i olika former. Det kan handla om ekonomiskt stöd för att ges möjligheter att anställa personer med funktionsnedsättningar.

Det kan även handla om hjälp med hur man kan anpassa arbetsplatsen eller arbetstiderna för att det ska fungera. Denna hjälp finns att få genom bland andra kommunerna och Arbetsförmedlingen. Det finns även många projekt runt om i landet som med hjälp av medel från EU bedriver verksamhet som just syftar till att underlätta för funktionsnedsatta på arbetsmarknaden. 

Vi vill därför uppmana landets största arbetsgivare att ta sitt ansvar när det gäller detta. Staten, landstingen, regionerna och kommunerna borde kunna arbeta på ett mycket mer strukturerat sätt när det kommer till rekrytering av personal. 

Man måste kunna lyfta blicken och se de människor som inte alltid faller inom den vanliga ramen. Det finns både hjälp och stöd att få och ofta finns kompetensen på närmare håll än vad man tycks tro.
Om vi politiker ska vara trovärdiga när vi försöker driva på privata arbetsgivare att tänka lite extra när de letar arbetskraft, måste vi först och främst se till att offentliga arbetsgivare gör just det. 

"Man måste kunna lyfta blicken och se de människor som inte alltid faller inom den vanliga ramen."
Bildtext:

 - Hjälp och stöd. Det finns de som inte kan arbeta heltid, av olika skäl. Gemensamt för dessa individer är att det behövs särskilda insatser och därför måste också arbetsgivarna ges hjälp och stöd, skriver de två moderaterna.
© Blekinge Läns Tidning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar