tisdag 5 augusti 2014

Vill se egen viltmyndighet

BLEKINGE LÄNS TIDNINGFredag, kl 04:00 2014-08-01 Sida 11 - Sektion: GENERAL - Del: 1

Författare: Johanna Rundgren
RONNEBY Väntetiden för en vapenlicens kan skilja mycket mellan länen. Riksdagsledamöterna Åsa Coenraads och Gustav Nilsson vill samla jaktfrågorna till en enda viltmyndighet. - Det blir för mycket byråkrati nu, säger Gustav Nilsson.
Det märks inte minst på antalet lösta jaktkort.

- Det finns många unga jägare som bor i storstäderna. Då behöver vi kunna hantera det. Till exempel genom att göra det enklare att låna vapen mellan jägare, säger Åsa Coenraads (M), som sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Hon har ingått i Moderaternas jakt- och skyttegrupp med åtta riksdagspolitiker.

- Vi kommer från olika utskott och har kunnat ge olika infallsvinklar, säger Åsa Coenraads.

Långa väntetider

Målet har varit att underlätta för jägare och för skyttar. Gruppen har konstaterat att det är långa väntetider för vapenlicenser. Hur långa beror på var i landet ansökan görs. En viltmyndighet skulle enligt arbetsgruppens förslag, kunna ta över licenshandläggningen från polisen.

- De vapen som används vid brott är för det mesta illegala vapen. Det är inte jaktvapnen som är problemet. Det behöver man skilja på, och avlasta polisen så att de kan ägna sig åt att stoppa de illegala vapnen, säger Gustav Nilsson (M), riksdagsledamot från Blekinge i arbetsmarknadsutskottet, och själv jägare.

I slutrapporten till partiet föreslås en total översyn av vapenlagstiftningen för jakt. Men också andra frågor om viltvård, viltförvaltning och rovdjur har diskuterats under året.

- Frågor om jakt och vapen tycker vi är en nationell angelägenhet. De ska avgöras i Sverige och inte i Bryssel, säger Gustav Nilsson. 

Vargen stakt hotad Han ger vargjakt som ett exempel på en återkommande konflikt mellan beslutsnivåer och intressen. Vargen räknas som en starkt hotad art i Sverige med en stam på 350-400 djur. Krav på skyddsjakt från djurägare som vill värna sina djur på bete, ställs mot direktiv om att skydda arten.

- Om det blir ett beslut om skyddsjakt överklagas det vidare. Vi anser att det finns utrymme för att skjuta fler vargar än det görs i dag, säger Åsa Coenraads.

Jaktkort

■ Antal jaktkort lösta under 2012-2013 (inom parentes 2011-2012) I Blekinge län: 4 931 stycken (4 857) I riket: 302 478 stycken (297 671) Jaktkortet ska kunna visas upp vid jakt och förnyas varje år. Det är ett bevis på att innehavaren är berättigad att jaga i Sverige och har betalt viltvårdsavgiften.



Källa: Naturvårdsverket
Bildtext:
- Ett förslag. Moderata riksdagspolitikerna Åsa Coenraads och gustav Nilsson har jobbat fram ett förslag för jakt, skytte och vapen och vill se en egen viltmyndighet.
- Omtvistad. Vargar och vargjakt är en ständigt kontroversiell fråga."Vi anser att det finns utrymme för att skjuta fler vargar än det görs i dag", säger Åsa Coenraads.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar