tisdag 5 augusti 2014

Allt fler har fått heltidsjobb under Alliansens regeringstid

BLEKINGE LÄNS TIDNING2014-07-23, kl 04:00 2014-07-23 Sida 27 - Sektion: DIN ÅSIKT - Del: 1

Författare: Jan Ericson (M) riksdagsledamot, utbildningsutskottet och arbetsmarknadsutskottet, Jessica Polfjärd (M) riksdagsledamot, ordförande arbetsmarknadsutskottet, Gustav nilsson (M) riksdagsledamot arbetsmarknadsutskottet och socialförsäkringsutskottet

Ibland hävdas det i samhällsdebatten att andelen tillfälligt anställda och deltidsanställda har ökat kraftigt under Alliansens regeringstid och att arbetsgivarna satt i system att missbruka regelverket för visstidsanställningar.
 
Nu har Riksdagens utredningstjänst, RUT, undersökt saken.
Rapporten från RUT visar att år 2006 var det 17,5 procent av de anställda på arbetsmarknaden som hade tidsbegränsad anställning. År 2013 var andelen 17 procent.

Utvecklingen är densamma när man jämför kvinnor och män, och det är tydligt att andelen personer med tidsbegränsad anställning inte ökat under Alliansens regeringstid, utan snarare minskat något. 

Rapporten visar också att det finns en större andel anställda med tidsbegränsade anställningar inom offentlig sektor än privat, även om andelen minskat något hos båda sedan 2006. Detta visar att kommunpolitikerna har ett stort ansvar för att se till att erbjuda fasta jobb, och att det privata näringslivet kommit längre.

RUT-rapporten visar också att andelen deltidsanställda minskat från 24 procent 2006 till 23 procent 2013. RUT räknar då alla som arbetar mer än 35 timmar per vecka som heltidsanställda och övriga som deltidsanställda.

Slutsatsen är att vare sig andelen med tidsbegränsade anställningar eller andelen deltidsarbetande har ökat under Alliansen. Tvärtom syns en viss minskning av andelen arbetstagare med sådana anställningar. De flesta av alla de nya jobb, minst 250 000, som skapats under Alliansen har varit fasta heltidsjobb.

© Blekinge Läns Tidning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar