onsdag 28 mars 2012

Alliansen arbetslinjen fungerade som sköld när krisen härjade som värst


Många länder befinner sig i en finanskris, skuldkris och förtroendekris. Sverige har visat på en styrka som andra länder saknar. Det är viktigt att vi nu i en tid av ekonomisk oro fortsätter att skapa bättre förutsättningar för företagande, jobb och välfärd inom ra-men för långsiktigt hållbara finanser.

Regeringens politik för jobb sammanfattas i arbetslinjen. Vi satsar 8 miljarder extra för en förstärkt arbetsmarknadspolitik. Trots finanskris och skuldkris har vi idag drygt 200 000 fler sysselsatta än vid motsvarande tid 2006.

Sysselsättningsgraden har ökat med cirka 2 procentenheter sedan 2006 när man tar hänsyn till den demografiska utvecklingen. Sysselsättningsgraden har ökat bland samtliga befolkningsgrupper sedan 2006. (Unga 15-24 år, medelålders 25-64 år och äldre 65-74 år).

Argumentet att sysselsättningsgraden sjunkit med 0,2 procentenheter sedan 2006 bygger på att man inte tar hänsyn till den demografiska utvecklingen. Man tar inte hänsyn till att den åldersgrupp (25-64 år) som har den högsta sysselsättningsgraden minskat som andel av befolkningen, i takt med att de stora årskullarna födda på 40-talet har blivit äldre.

Christina Mattisson och Lars Hildingsson påstår i en insändare i Sydöstran den 20 mars, att:

En undersköterska i Blekinge har en medellön på 19 200 vilket ger knappt 1 400 mer i plånboken i jobbskatteavdrag. Pengar som är dem väl förunnat för det slit de utför dygnet runt för att på bästa sätt ta hand om våra sjuka och äldre.

Om det nu är så att CM och LH anser detta varför har då ert eget parti från första stund, i varje del, bekämpat just dessa skattelättnader? Att vara emot för att sedan vända på klacken och applådera i efterhand vittnar om en opportunism av sällan skådat slag .

Sveriges bäst betalda har i dag inkomster motsvarande 17 gånger mer än en industriarbetares lön, enligt LO. Detta tycker vi inte är att rättvis fördelningspolitik. Vad S-duon här försöker säga är att de reformer som den borgerliga regeringen genomfört har ökat inkomstklyftorna och gett en orättvis fördelningspolitik. Sanningen är att vanliga löntagare har fått mer pengar i plånboken efter skatt under alliansen. Men det bryr sig inte Socialdemokraterna om.

Det viktiga för detta parti är inte att fler får det bättre utan att några få inte fått samma inkomstutveckling. Ni tycker att vår oro för inkomst klyftorna är överdriven. Ni jämför Sverige med andra länder och blundar för den utveckling som skett sedan ni tog över makten.

Vi har gått igenom en svår kris där Sverige klarat sig bäst bland jämförbara länder när det gäller ordning och reda i statens finanser. Det här bär nu sakta frukt. Alliansen arbetslinje fungerade som sköld när krisen härjade som värst. Nu när stormen lagt sig fungerar den som jobbstimulator. Vi ska vara tacksamma över att inte socialdemokraternas politik med sina ofinansierade utgiftsexplosioner blivit verklighet. Då hade Sverige inte suttit i samma goda sits som vi gör nu.

Hur kan Socialdemokraterna påstå att 200 000 fler jobb under en global ekonomisk härdsmälta och lågkonjunktur är en misslyckad jobbpolitik? Att ta ansvar för ekonomin i dessa svåra tider samtidigt som sysselsättningen ökar skapar förutsättningar för framtiden. Jobben är den viktigaste frågan för Nya Moderaterna.

Att det skapas nya jobb är det mest effektiva verktyget för att långsiktigt bekämpa utanförskap och säkra kvalitén i välfärden. Med jobb kommer också gemenskap, trygghet och känslan av att vara behövd.

Gustav Nilsson (M)
riksdagsledamot Blekinge

Camilla Brunsberg (M)
Kommunalråd Karlskrona

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar