tisdag 20 mars 2012

Monarkin


Vi respekterar Sydow Mölleby/Althins uppfattning att republik är det statskick Sverige borde ha. Vi skulle dock önska att de båda hade större respekt för alla de svenskar (mer än 70 % av folket) som uppskattar det rådande statskicket och dess företrädare som utgörs av kungahuset.

I deras artikel uppges att det inte finns något alternativ till monarkin idag vilket kan uppfattas som enbart gnäll utan eget alternativ. Vi hoppas att republikanerna äntligen kan enas om ett alternativ till monarkin, för vi får höra mycket om vad de tycker om det nuvarande statskicket men inget vad de vill ha istället. Om de lyckas enas om ett alternativ kan vi diskutera statsskicksfrågan på ett mycket mera seriöst sätt. Vi välkomnar en sådan debatt!

Att blanda in FNs konvention om barnens rättigheter i detta sammanhang visar på Althins/ Sydow Möllebys val av nivå för debatten. De bortser dock ifrån att vi alla, vilka vi än är, föds in i ett visst sammanhang – en familj, ett samhälle – och att vi alla redan från tidig ålder möts av förväntningar, krav och traditioner.

Mycket i den sociala väv som omger oss är förmodligen bra, det danar vår karaktär, lär oss skilja rätt från fel och hjälper oss att utvecklas som människor. Annat anser vi att vi måste frigöra oss ifrån för att det inte stämmer med hur vi vill leva våra liv.

En liten nyfödd prinsessa föds in i ett mycket speciellt sammanhang och hennes val kommer att uppmärksammas av oss alla, men i princip är spelplanen densamma för henne som för oss alla: hon måste under livets gång göra olika val och bestämma sig för hur hon ska förhålla sig till den kontext hon föddes in i. Vi hoppas och tror att hon kommer att få gott stöd och fin vägledning av sina föräldrar inför dessa val.

Författarna upprepar dessutom den felaktiga tesen om att monarkin är odemokratisk, så är icke fallet. Det är Riksdagen som valt släkten Bernadotte som monark och statschef i detta land och således är det Riksdagen som kan välja att ta beslut att byta statsskick, tydligt, enkelt och framförallt demokratiskt.

Vi välkomnar den nya tronarvingen till det land vars främsta företrädare hon en dag kommer att bli. Vi önskar henne ett långt och lyckligt liv och ser fram emot att följa hennes utveckling. Hennes berättelse är en del av allas vår gemensamma berättelse och den skriver vi alla tillsammans varje dag.

Cecilia Magnusson (M) ordförande Riksdagens rojalistiska nätverk
Gustav Nilsson (M)
Annicka Engblom (M)
Medlemmar i Riksdagens rojalistiska nätverk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar