onsdag 14 mars 2012

Alla jobb behövs


Josefin Brink (V) och Johan Eriksson (V) visar med sin replik än en gång att Vänsterpartiet inte tycker att alla jobb behövs. Vänsterpartiet behåller också sin nedlåtande ton mot vanliga människor som arbetar och tycker inte att reformer som skapar jobb i den privata sektorn är något att ha. Istället gör de sitt bästa för att måla upp en bild av att arbetslivet har blivit otryggt sedan Alliansregeringen tillträdde.

Vänsterpartiet kommer alltid försöka få människor att tro att arbetsmarknaden är otrygg och att arbetsgivare i regel vill göra livet surt för sina anställda. Men i själva verket har vi ett mycket bra skydd för arbetstagare i Sverige – ett skydd som Moderaterna och Alliansen värnar om. Den vanligaste anställningsformen är utan tvekan tillsvidareanställning och så ska det vara. Till och med inom bemanningsbranschen är tillsvidareanställning det vanligaste. Anställningstrygghet ska gälla för arbetstagare, det är idag förbjudet för arbetsgivare att använda sig av bemanningsföretag som ett sätt att komma runt Lagen om anställningsskydd.

Unga människor har det tufft på arbetsmarknaden, det är vi de första att skriva under på, men att förbjuda en bransch där närmare hälften av alla anställda är under 29 år kommer knappast att göra det lättare för ungdomar. Bemanningsbranschen med sina 118 000 anställda är precis som alla andra branscher viktig för att jobben ska bli fler.

Vänsterpartiet är därför helt fel ute i sin problembeskrivning. Vi delar dock i stor utsträckning bilden av att många unga känner en otrygghet inför framtiden och har svårt att etablera sig både på bostads- och arbetsmarknaden. Etableringsåldern på arbetsmarknaden för unga har höjts de senaste åren. Men är det verkligen bemanningsföretagen, RUT-avdraget, restaurangmomsen eller den sänkta arbetsgivaravgiften för unga som är problemet här? Vi tror snarare att svaren går att hitta i en grund- och gymnasieskola som under en lång tid inte fungerat, en tidigare arbetsmarknadspolitik som byggt upp trösklar för ungdomar in på arbetsmarknaden och en inställning från vänsterpolitiker att alla jobb inte behövs.

Josefin Brink (V) och Johans Eriksson (V) avslutar dock med en viktig poäng, bra arbetsvillkor och fler jobb står inte i motsättning till varandra. Det håller vi med om. Vi tror på den svenska modellen med avtalsenliga löner, anställningstrygghet och en arbetsrätt som skyddar den enskilde. Nya moderaterna kommer att fortsätta att för en arbetslinje där alla jobb behövs.

Tomas Tobé (M)
Ordförande i Arbetsmarknadsutskottet

Gustav Nilsson (M)
Riksdagsledamot från Blekinge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar