måndag 28 januari 2013

Svåra problem men det hjälper inte med köttskatt

I Jordbruksverkets rapport om hållbar köttkonsumtion, som släpptes häromdagen, diskuteras konsekvenserna av köttkonsumtion. Rapporten fastslog att en så kallad köttskatt kan vara ett styrmedel, bland flera andra.

Vi säger nej till en sådan lagstiftning av flera skäl, men det viktigaste skälet är människors möjligheter att göra medvetna val utan någon politisk klåfingrighet. Matkonsumtion har miljökonsekvenser. Konsumenter som är informerade tar större ansvar för miljömässigt smarta val i butiken och vid restaurangbesök.

Det går att göra val som minimerar miljöpåverkan och främjar hållbar matproduktion, utan lagstiftning och extra straff-skatter.

Varje människa kan försäkra sig om hållbar köttkonsumtion genom att konsumera medvetet. Svenskt kött tenderar att vara mer klimatsmart än det som är importerat, av flera skäl. I många länder skövlas skog för att skapa betesmark och framställa sojabaserat foder, något som får negativa följder för klimatet. Svenska betesdjur värnar istället den biologiska mångfalden, eftersom de håller landskapet öppet och gynnar artrikedomen.

Animalieproduktionen i Sverige sker under strikta kontroller, utan en systematisk användning av antibiotika som är vanlig i EU och resten av världen. Transporterna av maten är dessutom mycket kortare. Ännu bättre är att välja vilt.

Införande av en köttskatt skulle få konsekvenser som skulle slå mot de svagaste i samhället. De som redan i dag har svårt att få matbudgeten att gå ihop, skulle behöva byta ut kött mot ersättningar som har sämre proteininnehåll, alternativt en lägre kötthalt med fler tillsatser.

Att slå mot de socialt utsattas val av mat är varken moraliskt eller önskvärt. Skulle man, som vissa föreslår, bara fokusera på koldioxidutsläpp, så har vi redan väl fungerande koldioxidskatter på plats.

Ytterligare skattegrundande faktorer skulle leda till ännu en administrativ börda med ytterst begränsad nytta för miljön.

Konsumenter bör välja miljösmarta produkter. Detaljreglering från politiker är varken nödvändig eller önskvärd.

Sverige har bra förutsättningar. Att gå överstyr med ogenomtänkta för-slag såsom köttskatt skulle slå mot socialt utsatta människor, djurhållning och de företagare som försörjer sig på köttproduktion.

Gustav Nilsson (M) riksdagsledamot Blekinge

Åsa Conraads (M) riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar