tisdag 18 september 2012

Sänkt bolagsskatt skapar utrymme för nya jobb i Sverige

Idag skriver jag med min riksdagskollega Ulf Berg (M) Dalarna i BLT om sänkt bolagsskatt
Att nå full sysselsättning tillhör den enskilt viktigaste frågan för Alliansen och Moderaterna. Fler jobb förutsätter också fler företag som kan anställa.

Sedan 2006 har Alliansen lanserat en rad reform som har gjort det mer lönsamt att gå från bidrag till egen försörjning samt sänkt trösklarna för företag att anställa. Jobbskatteavdraget, sänkt arbetsgivaravgift för unga, sänkt restaurangmoms är några exempel på hur Alliansen konkret underlättat i vardagen för löntagare och företagare. Vanliga löntagare har sedan Alliansen tillträdde 2006 sett lönekuvertet förstärkas med drygt 1 000 kronor varje månad. För många uppgår jobbskatteavdraget till en hel månadslön på årsbasis. Samtidigt har det skapats drygt 200 000 fler jobb i Sverige sedan regeringsskiftet.

Det är glädjande att Sverige är ett land som står sig väl i internationell jämförelse när det gäller konkurrenskraft. Men vi kan bli bättre. Nya reformer som stärker Sveriges position som ett företagarvänligt land måste därför ständigt prövas. Den sänkning av bolagskatten som regeringen aviserar i samband med höstbudgeten är därför av central betydelse.

Genom stärkta förutsättningar för ökade investeringar och ett förbättrat företagsklimat öppnar Alliansen upp för fler vägar till full sysselsättning. Sänkningen av bolagsskatten bygger vidare på de viktiga reformer som genomförts för att fler ska få möjligheten till ett eget jobb med allt vad det innebär av egen försörjning och social trygghet. För att fler ska vilja anställa krävs det fler och växande företag. En viktig komponent består av ett än vassare investeringsklimat. Tydliga indikatorer visar här på betydelsen av en sänkt bolagskatt.  

Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD har i sina utvärderingar av tillväxtfrämjande skattereformer, påpekat att en sänkning av bolagsskattenivån är viktig för att attrahera fler utländska investeringar, förbättra investeringsklimatet generellt samt förbättra företagens produktivitet. Samtidigt påpekar organisationen World Economic Forum att just skattenivåerna utgör en av de största utmaningarna för den svenska konkurrenskraften sett i ett internationellt perspektiv.  

Genom att sänka bolagskatten blir investeringar som görs i Sverige mer lönsamma. Det blir mer attraktivt för etablerade företag att expandera, utländska företag att etablera sig i Sverige och nya företag att startas. På så sätt läggs grunden till fler jobb och ett viktigt steg tas för att nå full sysselsättning.  

Gustav Nilsson (M)
Riksdagsledamot Blekinge 

Ulf Berg (M)
Riksdagsledamot Dalarna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar