måndag 3 september 2012

Vi synliggör människor och döljer inte problemen genom förtidspensioneringar.


Svar till Henrik Tvarnö (Sydöstran 22 augusti). Alliansen är övertygad om att arbetslinjen är viktig. Vi har nu över 200 000 fler i sysselsättning jämfört med 2006, samtidigt som utanförskapet har minskat med ungefär lika mycket.
Detta under en allvarlig finans och skuldkris i vår omvärld.

Vi synliggör människor och döljer inte problemen genom att förtidspensionera bort människor från arbetsmarknaden. Aktiva insatser måste gå före passiva åtgärder.

Det är bättre att människor erbjuds en meningsfull sysselsättning, än att stämplas ut från arbetslivet och mista det värde som kommer av att ingå i en arbetsgemenskap.

Grunderna i jobb- och utvecklingsgarantin är rätt. Men det har funnits viss kritik mot insatserna i sysselsättningsfasen. Regeringen nu gjort flera förändringar för att förbättra densamma, bland annat bättre kontroll av anordnare och ökade möjligheter till utbildning.

Vi satsar över 8 miljarder kronor på en aktiv arbetsmarknadspolitik under de närmaste åren. Det handlar bland annat om aktiva insatser som mer arbetsmarknadsutbildning och praktik. Antalet handläggare på Arbetsförmedlingen har ökat med 2 000.

I sysselsättningsfasen är många äldre, många har en funktionsnedsättning, många har en relativt låg utbildning och de flesta har varit arbetslösa länge - deltagarna har i genomsnitt varit inskrivna på Arbetsförmedlingen åtta av de senaste tio åren.

För Alliansen är det flera saker som är oerhört viktiga i sammanhanget. För det första ska uppgifterna vara meningsfulla, deltagarna i sysselsättningsfasen erbjuds nu ett förstärkt anställningsstöd för att utveckla en brygga från sysselsättningsfasen till arbete utan stöd eller till nystartsjobb samt anställning med lönebidrag.

Vi kommer att fortsätta satsningen på arbetsmarknadsutbildning i sysselsättningsfasen under hela 2012. Vi vågar se problemen och göra något aktivt, inte förpassa människor till passivitet och utanförskap. Sysselsättningsfasen är en del av denna satsning. Vi väljer att göra riktade insatser anpassade till varje individ.

Själv är jag verksam i Riksdagens Arbetsmarknadsutskott och besöker arbetsplatser, företag, både anordnare och deltagare i sysselsättningsfasen, arbetsgivare och arbetsförmedlare.

Den bild som ges är att vår politik fungerar och att arbetslinjen, där varje jobb räknas och alla ska få en chans, är rätt väg framåt, även om det återstår mer att göra.

Deltagarundersökningen från mars/april 2012 visar att 88 procent är nöjda eller delvis nöjda med sysselsättningsplatsen. 83pro-cent (8 av 10) upplever arbetsuppgifterna som meningsfulla i sysselsättningsfasen.

Henrik Tvarnö borde förstå vikten av att människor synliggörs och får möjlighet till arbetsgemenskap.

Sverige behöver en aktiv arbetslinje som ser och inkluderar varje människa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar