tisdag 4 september 2012

Utanförskapet minskar


År 2006 gick alliansen till val på att öka sysselsättningen genom att minska utanförskapet. Bakgrunden var en lång tid av socialdemokratisk politik, där människor förtidspensionerades bort, fastnade och gömdes i en rundgång mellan öppen arbetslöshet, ersättningssystem och passiva åtgärder.

I dag fungerar arbetsmarknaden bättre. Allt fler människor tar avgörande steg från utanförskap och närmar sig arbetslivet. Enligt nya uppgifter från Statistiska centralbyrån, SCB, har antalet personer försörjda av sociala ersättningar och bidrag minskat med drygt 200 000 personer de senaste sex åren. Av dessa är 3 865 personer bosatta i Blekinge län.

År 2011 var 14,4 procent av befolkningen försörjda med ersättningar och bidrag, vilket är den lägsta andel som någonsin uppmätts av SCB. Vi ser även att antalet sysselsatta ökat med 46 000 personer det senaste året, framför allt är det en positiv utveckling bland kvinnor.

Vi inom Alliansen var medvetna om att det krävdes mer än ett enkelt handgrepp för att bryta den tidigare negativa utvecklingen. Därför genomförde vi en rad olika reformer för att upprätta arbetslinjen och bryta utanförskapet.

Marknader har öppnats upp för fler och nya aktörer. Andra områden har utvidgats och stärkts genom införandet av rut- och rot-avdragen samt halverad restaurangmoms.

Genom de sänkta arbetsgivaravgifterna har det blivit billigare att anställa unga. Nystartsjobb och andra former av anställningsstöd har ökat konkurrenskraften för personer som varit utan arbete en längre tid.

Med jobbskatteavdrag och förändringar i ersättningssystemen har vi stärkt drivkrafterna och gjort det mer lönsamt att arbeta. Till detta har matchningen förbättrats genom att Arbetsförmedlingen fått ett tydligare uppdrag att förmedla jobb och arbetsmarknadsprogrammen har tydligare inriktning mot sökaktivitet.

Det är steg i rätt riktning men vi får inte stanna upp och vara nöjda.

Alltför många saknar fortfarande ett arbete och alltför många står fortfarande för långt utanför. Utmaningarna är stora, både på kort och på lång sikt. Vi ska ställa krav, kvalitetssäkra och noga följa utvecklingen av våra insatser. Arbetsmarknaden, arbetsplatser och arbetsliv förändras.

Det är tid att ta ytterligare steg för en modern arbetsmarknad, för att fler människor ska ges möjlighet till arbete och den gemenskap som ett arbete innebär.

Mot detta står fyra olika oppositionspartier, vars enda gemensamma punkt är att de för en politik som är skadlig för jobben.

De vill gå tillbaka till den gamla politik som en gång i tiden bidrog till det växande utanförskapet. Så bygger vi inte ett inkluderande Sverige.

Hillevi Engström (M) Arbetsmarknadsminister

Gustav Nilsson (M) riksdagsledamot Blekinge, arbetsmarknadsutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar