fredag 14 september 2012

Sänkt restaurangmoms – ett steg mot full sysselsättning

Skriver med min riksdagskollega Ulf Berg om effekterna av sänkningen av restaurangmomsen

Aktuella siffror från Arbetsförmedlingen visar att jobben inom restaurangbranschen nu ökar i omfattning. Under första halvåret har antalet nyanmälda platser ökat med drygt 16,6  procent nationellt. Indikationerna är tydliga. Momssänkningen från 25 till 12 procent som kom på plats vid årsskiftet ger effekt. Den ger jobb. Och varje nytt jobb innebär ett steg närmare full sysselsättning. Frågan är varför Socialdemokraterna vill riva upp en reform som riskerar äventyra viktiga jobb för unga människor?  
 
Moderaterna är till skillnad från Socialdemokraterna tydliga i jobbfrågan. Vi sätter jobben främst. Målet är full sysselsättning och varje steg dit är betydelsefullt. Detta gäller oavsett om det är stora företag eller mindre krogar eller caféer som anställer. Alla jobb är viktiga. Alla jobb behövs. 
 
Inte minst för de ungdomar som nu står redo att ta sitt första steg in på arbetsmarknaden är restaurangbranschen en viktig inkörsport. Många unga får där sitt första arbete och en chans till egen försörjning. I samma stund läggs även en viktig grund för framtida jobbsökande genom arbetslivserfarenhet och referenser.  

Samtidigt som tydliga indikationer visar att jobben blivit fler, ser vi att momssänkningen även haft en konsumentvänlig prispåverkan på marknaden. Konjunkturinstitutet har visat att priserna på restaurangtjänster blivit tre procent lägre till följd av den sänkta restaurangmomsen under årets tre första månader. En utveckling som ligger i linje med regeringens bedömningar av reformens effekter och som visar på reformens genomslag i branschen. Det är dock i sammanhanget viktigt att understryka att restaurang- och caféägare i Blekinge och i övriga landet nu anstränger sig för att hålla tillbaka priserna än mer. Här har konsumenterna en viktig roll att spela. Genom att gynna de som sänker priset, etableras ett tryck på övriga aktörer att göra detsamma.

Lägre priser på restauranger öppnar för att fler få råd gå på restaurang och en ökad omsättning medför rimligen ett ökat behov av nyanställning. 

Varje ung person som får chansen att ta sina första steg in på arbetsmarknaden är ett värdefullt steg mot ett bättre Sverige. Det är med detta som utgångspunkt svårt att förstå socialdemokraternas motstånd mot sänkt restaurangmoms som nu ger fler unga jobb i hela Sverige. Vi behöver fler jobb – inte en diskussion om fel jobb. 
 
Vi moderater är glada för varje nytt jobb som kommer hos varje restaurang. Varje nyanställning är ett steg mot full sysselsättning. Att den sänkta restaurangmomsen nu ger ett tydligt avtryck i vardagen är därför glädjande. 

Gustav Nilsson (M)
Riksdagsledamot Blekinge
Arbetsmarknadsutskottet  

Ulf Berg (M)
Riksdagsledamot Dalarna
Skatteutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar