fredag 3 februari 2012


Det behövs en mångfald av lärosäten och utbildningar i hela landet med hög kvalitet. Det finns ingen naturlag som säger att de bästa idéerna kläcks vid de stora universiteten.
För att över tiden vara attraktiv på fram- tidens arbetsmarknad krävs ett livslångt lärande. Samtidigt krävs en bredare rekrytering till högre utbildning för att Sverige även fortsättningsvis ska kunna ligga i framkant avseende utveckling och välfärd.

Det livslånga lärandet underlättas med närhet till utbildning och möjligheter till fortlöpande kompetensutveckling. Samtidigt har de mindre lärosätena varit bättre på att rekrytera studenter från icke akademiska familjer.

Lärosätena är viktiga tillväxtmotorer i regionerna. Samverkan mellan lärosätena och det lokala näringslivet är betydelsefullt och behöver generellt stärkas. Blekinge Tekniska Högskola uppfyller väl de krav som kan ställas på ett bra lärosäte och har nödvändig spetskompetens med forskning och utbildning av hög kvalitet.

Som exempel kan nämnas att BTH; nr 1 är bland de sex bästa lärosätena i världen inom programvaruteknik och hållbar utveckling 2 har de mest nöjda doktoranderna 3 har doktorander som anses vara de som bäst medverkar till att forskningen leder till en kommersialisering av utvecklade tjänster har ett nära samarbete med lokalt nä-ringsliv och nr 5 har utbildningar som starkt efterfrågas på arbetsmarknaden, exempelvis IT ingen-jörer

För Blekinge är det viktigt att Blekinge Tekniska Högskola ges förutsättningar att vara kvar och kunna utveckla sin verksamhet ytterligare.

BTH kan i än större grad bli det nav som driver regionens utveckling. Med sin internationella inriktning med studenter från hela världen skapas värdefulla kontaktnät för framtiden.

Behovet av en lokal högkola understryks i den OECD- rapport som nyligen presenterades och där det konstaterades att länet behöver höja utbildningsnivån på befolkningen för att uppnå en starkare utveckling.

Vid fördelning av statliga anslag behövs det nya kvalitetsparametrar som även väger in samverkan, innovationsarbete och nyttogörande.

De nuvarande kvalitetskriterierna (citering och externa medel) är för snäva.

En ändring skulle ge en bättre och rättvisare fördelning av medel som då även kan komma nya universitet och högskolor med forskningsspets och innovationsförmåga till del.

Blekinge Tekniska Högskola har alla förutsättningar att stå sig väl i sådan konkurens. Vi behöver en framgångsrik högskola som grundpelare i arbetet med att utveckla vår region.

Magnus Larsson (C) distriktsordförande, blekinge

Gustav Nilsson (M) riksdagsledamot, blekinge

Inga Lill Siggelsten Blum (KD) distriktsordförande, blekinge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar