måndag 6 februari 2012

Funktionshindrade får statlig praktik


Sedan alliansen vann valet 2006 har antalet sysselsatta personer ökat. Allt fler människor som tidigare stått utanför tar varje dag avgörande steg tillbaka mot egenförsörjning och arbetsgemenskap. Det är detta arbetslinjen ytterst handlar om.
Som politiker måste vi göra vad vi kan för att bidra till ett samhälle där människor ges en möjlighet att delta i arbetslivet utifrån sin egen förmåga.

Endast cirka hälften av alla dem som har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga är i dag sysselsatta. Så kan det inte fortsätta. Vi vill skapa möjligheter för människor att hitta en arbetsgemenskap och tillvaro där deras kompetens tas tillvara.

Regeringen har genomfört en rad reformer för att underlätta för personer med nedsatt arbetsförmåga att komma i arbete. Bland annat nystartsjobb, ökade resurser för lönebidrag, förbättrade villkor för det särskilda anställnings­stödet samt fördubblat stöd till arbetsplatshjälpmedel. Regeringen har även tillsatt en utredning för att se över de olika arbetsmarknadspolitiska insatserna för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga och sjösatt en ny strategi för funktionshinderpolitiken.

Arbetsförmedlingen har också fått i uppdrag att informera arbetsgivare om de många stöd som finns. Arbetsgivarna har ett särskilt ansvar i detta sammanhang. Det gäller inte minst staten. De offentliga arbetsgivarna bör vara ett föredöme. Det som skiljer de statliga arbetsgivarna från övriga är dock regeringsformens krav på förtjänst och skicklighet vid anställningar i staten, men det gäller att statliga arbetsgivare ser möjligheter och inte hinder.

Staten vill nu hitta nya vägar för att skapa sysselsättningsmöjligheter för personer med nedsatt arbetsförmåga. I augusti presenterade Handisam rapporten Vad gör myndigheter för att anställa personer med funktionsnedsättning - kartläggning och analys? Där framgår att möjligheten att erbjuda praktik är en nyckelfaktor för att personer med funktionsnedsättning ska kunna få anställning.

Regeringen har nu därför uppdragit åt Arbetsförmedlingen att utarbeta ett förslag till ett praktikantprogram i statliga myndigheter för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.
En del av programmet ska vara generellt och riktas till alla arbets­sökande som uppfyller de regler och villkor som Arbetsförmedlingen har. Den andra delen ska särskilt vända sig till välutbildade personer med funktionsnedsättning.

Arbetsförmedlingen ska i samarbete med samtliga myndigheter undersöka hur programmet närmare kan läggas upp samt utröna vilka myndigheter som kan ta emot praktikanter och föreslå åtgärder för att säkerställa tillgången till praktikplatser.
Fortgående samtal förs med arbetsmarknadens parter och med handikapporganisationerna om vad vi kan göra ytterligare för att förbättra möjlig­heterna på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning.

Oavsett bakgrund ska man få stöd för att finna en plats på arbetsmarknaden. Alla har dessvärre inte möjligheten att arbeta. Men för alla dem som kan arbeta får vi aldrig sluta kämpa.

Hillevi Engström
Arbetsmarknadsminister (M)

Gustav Nilsson (M)
Riksdagsledamot Blekinge
Arbetsmarknadsutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar