onsdag 22 maj 2013

Inför LOV i Olofström Sölvesborg och Karlshamns kommun







Inför LOV i Olofström Sölvesborg och Karlshamns kommun

Sedan införandet av den nya lagen om valfrihetssystem( LOV) 2009 har 143 av Sveriges 290 kommuner valt att införa valfrihetssystem. Nu är det dags även för Olofström, Sölvesborg och Karlshamns kommun att införa LOV.

Lagen innebär bland annat att kommunerna kan erbjuda vårdtagare inom äldreomsorgen en valfrihet bland utförare av tjänster inom hemtjänst och annan service.

Särskilt viktig är denna lag för de äldre som känner trygghet genom att själva kunna välja och nyttja den omsorgsverksamhet som erbjuder den efterfrågade omsorgen. Detta är i synnerhet betydelsefullt för de personer som har särskilda behov, till exempel är flerspråkiga eller önskar en särskild inriktning på vården. Det egna valet som tillgodoser det personliga behovet skänker därmed förbättrad livskvalitet. Kommunallagen reglerar vilka tjänster landsting, regioner eller kommuner får låta sig omfattas av i ett valfrihetssystem. På detta sätt behålls en demokratisk kontroll över äldreomsorgen i kommunerna.

Införandet av LOV innebär också att uppmuntra enskilt företagande eller kooperativ verksamhet inom äldreomsorgen. Detta gynnar tillväxten av jobb inom kommunerna.Medarbetare som endast kunnat arbeta i kommunal regi kan välja att pröva sina egna möjligheter eller byta anställning. Detta är en positiv utveckling i en verksamhet som präglats av tung byråkrati och monopol. Dessutom kan detta på sikt bidra till att göra yrken inom vård och omsorg mer attraktiva.

Alliansregeringen har avsatt särskilda stimulansbidrag för att underlätta införandet av valfrihetssystem inom äldreomsorgen. Regeringen har också beviljat särskilda medel till (SKL) Sveriges Kommuner och Landsting för att ge stöd till kommuner som överväger eller har infört valfrihetssystem. Olofström, Sölvesborg, Karlshamn har inte sökt stimulansbidrag.

Med LOV blir det konkurrens om kvalitet, inte om pris. Makt och inflytande flyttas från politiker till enskilda individer. Olofström, Sölvesborg och Karlshamns kommun bör nu ge de äldre möjligheten att välja sin äldreomsorg. Valfrihet är viktigt även på äldre dagar.


Gustav Nilsson Riksdagsledamot (M) Blekinge
Patrik Krupa Oppositionsråd (M) Olofström
Jeppe Johnsson Gruppledare (M) Sölvesborg
Marco Paulsson Gruppledare (M) Karlshamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar