fredag 24 maj 2013

DALARNA Hur kan en höjning på 591 miljoner kronor för arbetsgivarna i Dalarna ge fler ungdomar jobb?













I dag skriver jag och mina partikollegor i Mora Tidning om hur viktigt det är att Socialdemokraterna svarar på frågan hur en höjning på 591 miljoner kronor för arbetsgivarna i Dalarna ger fler ungdomar jobb.

När ungdomar i Dalarna knackar på dörren till arbetsmarknaden är det viktigt att öppna upp genom att fort-sätta sänka trösklar och underlätta för unga att komma in på arbetsmarknaden. Regeringen har halverat arbetsgivaravgifterna för personer under 26 år. När det blir billigare att anställa får fler unga chansen till jobb.

Svårigheten för unga att få jobb beror ofta på bristen av arbetslivserfarenhet. Många unga i dag skaffar sig sin första arbetslivserfarenhet i restaurangbranschen. Vi har sänkt restaurangmomsen just för att underlätta för fler att få det där viktiga första jobbet och har sett positiva effekter. Men även här säger Socialdemokraterna nej - man vill fördubbla även restaurangmomsen. Detta skulle försvåra för unga att få in en fot och skaffa sig viktiga arbetslivserfarenheter och skulle leda till färre ungdomsjobb i Dalarna i stället för fler.

I personalchefs-index som presenterades nyligen anger svenska personalchefer att den viktigaste åtgärden för att de ska anställa fler unga är sänkta arbetsgivaravgifter. Därför är det anmärkningsvärt att det är just mot de unga Socialdemokraterna med kirurgisk precision riktar sina skattehöjningar - man vill fördubbla arbetsgivaravgifterna för unga. Vilket innebär cirka 591 miljoner mer i kostnader för arbetsgivare i Dalarna. Hur ger det fler ungdomar i Dalarna jobb?

I trepartssamtalen har regeringen presenterat ett förslag på hur staten kan stimulera anställningar av unga, inom ramen för av parterna tecknade yrkesintroduktionsavtal. Förslaget innefattar bland annat sänkta arbetsgivaravgifter och ett handledarstöd till arbetsgivaren. För att stärka kopplingen mellan skola och arbetsliv görs också satsningar på lärlingsutbildningar och den gymnasiala yrkesutbildningen.

När ungdomar knackar på dörren till arbetsmarknaden är det därför inte läge att bomma igen dörren.

Gustav Nilsson (M) riksdagsledamot Blekinge, arbetsmarknadsutskottet
Ulf Berg (M) riksdagsledamot Dalarna, skatteutskottet,
Peter Jutterström (M) riksdagsledamot Jönköping, kulturutskottet,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar