måndag 20 januari 2014

Valårets första partiledardebatt i riksdagen är avklarad. Det blev i denna debatt tydligt att oppositionspartierna S, V och MP i riksdagen är splittrade i en rad viktiga frågor.


De har helt olika uppfattningar om vilken politik som ska gälla angående arbetsmarknaden, skatter och skolan, för att nämna några exempel. Nu är det på tiden att Socialdemokraterna tar sitt ansvar och tydligt redovisar hur deras regeringsalternativ ser ut. Alliansen fortsätter att ta ansvar för Sverige genom att underlätta för arbete, satsa på samhällets kärnverksamheter och prioritera ordning och reda i ekonomin. Jobben kommer först. Vi ser inte ned på någon form av försörjning. Alla behövs. Detta har varit vår utgångspunkt sedan dag ett och den linjen håller vi fast vid. Det är genom att fler som arbetar, drygt 200 000 fler i dag jämfört med 2006, som vi kan få in mer skatteintäkter och på så sätt göra viktiga välfärdssatsningar.

Sedan 2006 har 67 miljarder kronor tillförts. Det är inte så att en politik för fler jobb står i motsatsförhållande till välfärdssatsningar. Tvärtom, de går hand i hand. Det visar inte minst det faktum att trots att skattenivåerna i Sverige sänkts så har skatteintäkterna ökat. Socialdemokraternas bild av att striden står mellan skattelättnader och välfärd är en myt. Men hur är det då med Socialdemokraternas egen jobbpolitik? Jo, när vi behöver se till att fler unga får ett jobb svarar S med tredubblade arbetsgivaravgifter för dem under 23 år. När vi behöver sänka trösklarna in till arbetsmarknaden så svarar S med fördubblad restaurangmoms. När vi behöver fler företag som anställer och växer i hela landet så svarar S med en lastbilskatt. Det är på tiden att Socialdemokrater i allmänhet och länets s-riksdagsledamöter i synnerhet svar på frågan: Hur skapar dessa ökade bördor på företagare fler jobb i Blekinge och i övriga Sverige? Är det verkligen en god idé att rikta skattehöjningar direkt mot ungdomsintensiva branscher i ett läge när ungdomar redan är utsatta på arbetsmarknaden? På vilket sätt skulle en fördubblad restaurangmoms skapa ett större kundunderlag för de småföretagare i länet som redan i dag kämpar med att få verksamheten att gå ihop? Vad har ni för besked till Blekinges åkeriföretag och inte minst konsumenterna som i slutänden kommer att få betala när lastbilskatten slår till? Det finns en hel del märkliga ställningstaganden i S-budgeten som för tanken till talesättet "politik är de möjligas konst". Ta det faktum att Socialdemokraterna säger nej till jobbskatteavdraget på pappret men ja i praktiken. Den dubbla bokföringen innebär att partiet räknar in 12 miljarder i sin nuvarande budget som egentligen inte finns. 

Så här agerar inte ett ansvarsfullt parti som aspirerar på regeringsmakten. Hur tänker Socialdemokraterna finansiera det hål i budgeten som uppstår när de 12 miljarderna rycks bort? Nu är det upp till bevis. Försöket med att bluffa igenom en budget där 12 miljarder i realiteten saknas kommer inte att gå hem. Det är dags att ni är ärliga och talar om för väljarna vem det är som ska betala denna post. Talar vi om fler skattehöjningar? Det är dessutom på tiden att väljarna ges klara besked över vilka som ska göra vad i en regering med Stefan Löfven som statsminister. Vilken politik får väljarna med en röst på Socialdemokraterna? Är det Miljöpartiets försvarspolitik? Vänsterpartiets skattepolitik? Väljarna förtjänar ett ärligt svar. 

ANNICKA ENGBLOM (M) Riksdagsledamöter Blekinge, 
GUSTAV NILSSON (M) Riksdagsledamöter Blekinge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar