fredag 10 januari 2014

Jobben är viktigast

I Blekinge är det många kockar, servitörer och servitriser som arbetar i helgtider. Att restaurangbranschen växer märks. Tack vare momssänkningen har nu fler människor ett jobb att gå till.


Siffror från både SCB och Konjunkturinstitutet bekräftar att den sänkta restaurangmomsen nu börjar få effekt. Restaurangmaten har i vissa fall blivit lite billigare, vilket har gjort att fler unnar sig ett restaurangbesök. Men momssänkningens verkliga vinnare är alla de uppskattningsvis 4 000 personer som tack vare reformen nu har ett jobb att gå till. Samtidigt kan helgfriden inte riktigt infinna sig för restaurangbranschen och dess personal. I stället för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden väljer Socialdemokraterna att fördubbla restaurangmomsen. Det slår mot en bransch där många får sitt första jobb. Dessutom vill de tredubbla arbetsgivaravgifterna för att anställa unga under 23 år, försämra RUT och kraftigt försvaga drivkrafterna till arbete. Det är en politik som gör det dyrare att anställa unga och som leder till färre jobb. Regeringen har varit tydlig sedan dag ett. 

Jobben är vår viktigaste fråga. Vi har prioriterat reformer som stimulerar och möjliggör framväxten av nya jobb och som öppnar fler vägar in på arbetsmarknaden. Momssänkningen har betytt ökade möjligheter att gå från utanförskap till arbete. Detta bekräftas också av SCB:s statistik som visar att antalet anställda i restaurang och hotellbranschen ökat och att branschen växer starkare än den övriga arbetsmarknaden. Jobben har blivit fler och kommit fler till del. Jobben är den viktigaste frågan för Sverige. Sedan 2006 har sysselsättningen ökat med 200 000 personer och utanförskapet har minskat med lika mycket. För att få fler jobb i Blekinge behöver vi företag som växer och vågar anställa. Men skiljelinjerna i svensk politik handlar om synen på hur fler jobb ska växa fram. Det är tydligt att Socialdemokraterna saknar en politik för detta och det hotar den riktiga helgfriden för alla som arbetar i restaurangbranschen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar