måndag 14 april 2014

Vi vägrar gömma och glömma

Aldrig tidigare har fler svenskar haft ett jobb. I dag har 250 000 fler människor ett arbete att gå till jämfört med 2006 när alliansregeringen tillträdde.
Den övergripande inriktningen på den ekonomiska politiken har varit att återupprätta arbetslinjen och stötta jobben. Tack vare alla de reformer regeringen har genomfört både för att stärka drivkrafterna för att arbeta och för att dämpa de negativa effekterna av den värsta internationella lågkonjunkturen sedan 1930-talet står svensk ekonomi starkare i dag än 2006, och starkare än jämförbara länder. Antalet sysselsatta har ökat snabbare än i nästan alla andra länder i vår omvärld. Sverige hade i slutet av förra året (senast tillgängliga data) den högsta andelen sysselsätta av alla de 28 EUländerna.

Utanförskapet har samtidigt, trots krisen, minskat med uppemot 200 000 personer sedan 2006. Och de offentliga finanserna är bland de starkaste i Europa.

Vår politik handlar om varje människas förmåga att växa av egen kraft. Det är gemensamt vi skapar välstånd. Det är med allas vår arbetskraft vi väver våra skyddsnät. Våra åtgärder syftar till att fler ska få jobb, och till att stärka förutsättningarna för god välfärd åt alla.

Vi vill att fler människor i Blekinge och i hela Sverige ska få ett arbete, en lön, arbetskamrater och en chans att forma och bestämma över sitt eget liv. Sverige blir starkare när fler människor finns i arbetskraften.

Blekinge är ett län med många utmaningar, inte minst i att förbättra matchningen mellan arbetssökande och arbetsgivare. Den privata sektorn är bättre på att erbjuda anställning till unga och människor med funktionsnedsättning. Kommunala och statliga arbetsgivare behöver bli bättre på det. Det är inte minst viktigt eftersom statliga företag ägs av oss alla och i den bemärkelsen är i medborgarnas tjänst. De beslut som tas måste kunna motiveras utifrån de normer och värderingar som råder i samhället i stort.

Vi vill att statligt ägda företag överlag tar ett större ansvar när det gäller att stötta grupper som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Många gånger handlar det om ungdomar som bara har grundskola, om personer födda utanför Europa eller personer med funktionsnedsättning.

För att ge dessa i ndivider bättre möjligheter att få jobb och skapa sin egen försörjning och ge dem möjlighet att förverkliga sina drömmar och idéer behöver trösklarna in på arbetsmarknaden bli lägre. Alliansregeringen bedriver ett intensivt arbete för att ytterligare stötta dem som står långt ifrån jobb och för att förenkla för företag. Den ekonomiska vårpropositionen som alliansregeringen presenterade i veckan innehåller reformer som stärker skolan och rustar eleverna bättre för arbetsmarknaden. Satsningarna uppgår till fem miljarder kronor 2015 och ökar successivt till åtta miljarder kronor 2018. Åtgärderna, som fokuserar på jobb, tillväxt och sammanhållning, är finansierade krona för krona.

Så kan Sverige utvecklas ytterligare under åren framöver. Att öka kostnader för att anställa unga - såsom oppositionen vill när de fördubblar arbetsgivaravgifterna - är inte ett alternativ för alliansregeringen. Det vore att vända om och höja trösklarna in på arbetsmarknaden.

Det vägrar vi göra.
 
Peter Norman (M) Finansmarknadsminister,
Gustav Nilsson (M) Riksdagsledamot Blekinge,
Annicka Engblom (M) Riksdagsledamot Blekinge             

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar