lördag 29 januari 2011

Sverige Först och Sist med Filmcensur

• Vi moderater har i många år arbetat för att avskaffa filmcensuren för vuxna. Att av moraliska skäl skydda människor från sina egna val är för oss en omöjlig ståndpunkt. Inställningen att inte lita på vuxna människors omdöme stannade under många år i vårt land inte vid filmcensur utan genomsyrade hela samhället.

• Moralhysteri kan ta sig många uttryck. I Ungern har en ny medielag medfört livliga diskussioner om frågan om censur. Lagen är otidsenlig och känns oroväckande. Främst med tanke på att Ungern inte bara är ett medlemsland i EU-gemenskapen utan just nu är ordförandeland i densamma. Censuren skärps i Ungern samtidigt som Sverige från den 1 januari 2011 avskaffar sin sista censurmyndighet.

• Det är ett historiskt beslut som riksdagen tog under hösten år 2010. Den svenska filmcensuren inrättades redan 1911. Statens biografbyrå, som alltså just gått i graven, var världens äldsta statliga myndighet för filmcensur. Sverige var bland de första länderna att införa statlig filmcensur och en av de sista demokratierna i världen som hade kvar möjligheten att censurera film för vuxna.

• I ivern att skydda vuxna svenskar från att se "olämpliga" scener eller filmer anställdes människor vars uppgift var att se alla filmer innan lanseringen och klippa bort skadliga scener eller stoppa hela filmer från offentlig visning. Som en parentes kan vi inte låta bli att undra hur det gick med dem som arbetade på biografbyrån. Om nu filmerna och scenerna var skadliga, hur har då dessa anställda påverkats och vad har de fått för hjälp? Förhoppningsvis har filmgranskarna inte farit så illa då biografbyrån inte satt saxen i en film på över 15 år. Man förstår ju att de själva också ansett sig överflödiga.

• Från och med nu är det frivilligt för filmdistributörer att lämna in filmer för granskning. De filmer som inte lämnas in till den nya myndigheten Statens medieråd, får automatiskt en 15-årsgräns. Filmer som ska visas för barn under 15 år kommer fortsatt att granskas. Medierådet kommer dessutom att arbeta med frågor om hur barn och unga kan stärkas som medvetna medieanvändare samt ge barn, unga och vuxna vägledning i frågor om skadlig mediepåverkan. Medierådet ska även verka för mediebranschens självreglering.

• Alliansregeringen arbetar vidare med att på alla plan återge människor makten över sina liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar