onsdag 5 januari 2011

Fiskarnas a-kassa räddas

A-kassan är en viktig inkomstförsäkring vid arbetslöshet. Fiskarna är en grupp som har utsatts för stora prövningar under senare tid. Näringen får allt färre anställda - de flesta är egenföretagare och åldersavgångarna är stora.Fiskarnas a-kassa har hamnat i en mycket ansträngd situation. Antalet medlemmar minskar drastiskt. och när 500 av drygt 600 medlemmar någon gång varje år måste lyfta a-kassa blir kostnaden stor och medlemsavgiften hög.

Därför har de ansvariga parterna inom fiskarnas a-kassa enats med parterna i de handelsanställdas a-kassa om att gå samman. Detta är mycket bra. På så vis skapas tryggare villkor och lägre avgifter. Men för att de två arbetslöshetskassorna ska få gå samman måste regler och förordningar ändras . Alliansen i arbetsmarknadsutskottet har nu tagit ett utskottsinitiativ till en förändring i lagen om arbetslöshetsförsäkring.

Målet är att trygga Sveriges fiskares a-kassa och syftet med utskottsinitiativet är att nu snabbt få till stånd en lagförändring för att den specialreglering i form av en avbrottsförsäkring som finns i fiskarnas a-kassa ska kunna behållas.Det handlar om regler som ger rätt till ersättning när fiske omöjliggörs av särskilda omständigheter som dåliga väderförhållanden exempelvis ishinder. Det är glädjande att vi snabbt nu kan få till stånd denna förändring i bred enighet så att fiskarna fortsatt kan få en en trygg försäkring mot arbetslöshet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar