fredag 15 april 2011

Mot full sysselsättning

Tack vare ordning och reda i finanserna och en tydlig arbetslinje har Sverige klarat sig bättre ur finanskrisen än de flesta EU-länder. Under 2010 noterades den största tillväxtsiffran på flera decennier och efterfrågan på arbetskraft har skjutit fart. Antalet anmälda platser har ökat i alla regioner och i år beräknar Arbetsförmedlingen att 65 000 nya jobb växer till. I Blekinge ökade sysselsättningen under 2010 samtidigt som varslen minskade kraftigt och antalet nyanmälda platser hos Arbetsförmedlingen ökade.


Enligt SCB ökade svensk BNP med 5,5 procent 2010 jämfört med 2009. Det är den största uppgången sedan 1970. En del av förklaringen till den starka tillväxten är att återhämtningen sker från en låg nivå eftersom vår exportberoende ekonomi gjorde en djupdykning under finanskrisen. Men Alliansens politik har också gjort skillnad. Starka offentliga finanser har varit en förutsättning för kraftfulla satsningar som mildrat krisens verkningar. Alliansen har också gjort viktiga förbättringar för företagandet genom att sänka skatterna, lätta den administrativa bördan och förbättra tillgången till kapital. Till detta har tillväxtfrämjande investeringar gjorts genom rekordstora satsningar på forskning och innovation samt en stabil energipolitik som är en förutsättning för svensk industri.


Sist men inte minst har en tydlig arbetslinje haft betydelse. En tydlig indikation på att arbetslinjen fungerar är att sysselsättningsuppgången efter krisen inte uppvisat samma eftersläpning i förhållande till tillväxten som i tidigare låg konjunkturer. Det är ett historiskt trendbrott. Genom att öka incitamenten att söka och ta arbete, förbättra matchningen och öka efterfrågan på personer som står långt ifrån arbetsmarknaden har arbetsmarknadens funktionssätt förbättrats på ett sätt som nu sätter avtryck i både sysselsättning och tillväxt. Enligt nya beräkningar är det sannolikt att vi kommer ned på en jämviktsarbetslöshet runt 5 procent i slutet av mandatperioden. Det är den lägsta siffran sedan 1991 och på nivå med vad vi hade på 80-talet. Jämviktsarbetslösheten är den lägsta arbetslösheten som kan uppnås utan att inflationen ökar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar