fredag 1 april 2011

Blekinge kommer starkt ur krisen

I måndags besökte moderaterna i arbetsmarknadsutskottet Blekinge. Syftet är att lära sig mer om länets arbetsmarknad och företagande. Blekinge, som var ett av de län som drabbades hårdast i den internationella finanskrisen, har under 2010 haft en positiv ekonomisk utveckling som fått tydliga effekter på sysselsättningen. Under årets sista kvartal var nästan 3000 fler personer sysselsatta jämfört med det sista kvartalet 2009. Samtidigt minskade arbetslösheten från 9,8 till 8,8 procent.

Även om utvecklingen varit positiv under senare tid är arbetslösheten fortfarande alldeles för hög både i Blekinge och i övriga Sverige. Därför har Alliansen ett brett politiskt program för ökad sysselsättning. I årets budget har Arbetsförmedlingen fått fortsatt förhöjda anslag. Mer coachning och fler praktikplatser är några av våra åtgärder för korttidsarbetslösa. För dem som står längre från arbetsmarknaden har bland annat det särskilda anställningsstödet och instegsjobben förstärkts och för ungdomar genomförs insatser för att fler ska komplettera sina betyg. Vi vet att en stor del av ungdomsarbetslösheten beror på otillräcklig utbildning. Under året har vi dessutom sjösatt den största integrationsreformen på 25 år för att påskynda invandrares arbetsmarknadsinträde. När det finns utrymme i budgeten vill vi också införa ett femte jobbskatteavdrag eftersom vi fortfarande tillhör de länder i världen som beskattar arbete hårdast.

Vi kommer också att se över företagsbeskattningen för att undersöka hur vi kan stimulera till en högre sysselsättning och mer företagande. Dessutom fullföljer vi våra rekordstora satsningar på forskning och infrastruktur och genomför grundläggande förändringar av gymnasieskolan. Det är reformer som är viktiga för att sysselsättningen ska växa på sikt.

Moderaternas hjärtefråga är att var och en som kan ska få bidra på arbetsmarknaden. Utanförskapet ska bekämpas och fler bli delaktiga. För att det ska bli en verklighet måste vi ständigt vidareutveckla arbetslinjen. Här fick vi ny inspiration under måndagens besök i Blekinge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar