tisdag 26 oktober 2010

Nya utskott Nya utmaningar

Nu är det klart vilka utskott jag kommer att arbeta i under mandatperioden.Ordinarie ledamot i Arbetsmarknadsutskottet och suppleant i Socialförsäkringsutskottet.Det känns mycket spännande, säkert blir det mycket debatt i båda dessa utskott och i kammaren eftersom detta är politikområden där regeringen gjort och gör de största förändringarna och reformerna.
Rent allmänt kan man säga om utskottens roll ,att riksdagen har vad som kallas beredningstvång,det vill säga att alla beslut som fattas i riksdagen ska ha beretts i ett utskott eller annat organ först.Det innebär att alla förslag från regeringen ,propositioner,ska beredas i det utskottet som hanterar just den frågan.Propositionerna brukar ta mycket av utskottens tid,men mycket tid går också åt till bereda motioner från riksdagens ledamöter.

Arbetsmarknadsutskottet bereder ärenden om bland annat arbetsmarknad och regionalpolitik,arbetsrätt,arbetstid,arbetsmiljö,statlig personalpolitik,jämställdhet mellan kvinnor och män.


Socialförsäkringsutskottet bereder ärenden om allmän försäkring,arbetsskadeförsäkring,stöd åt barnfamiljer,integrationsfrågor mm.

Mycket spännande utskottsarbete väntar ,om detta får jag återkomma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar