måndag 28 november 2011

S- politiken slår hårt mot kommuner och landsting

S-politiken slår hårt mot kommuner och landsting

Sverige är en liten och öppen ekonomi som i allra högsta grad påverkas av vad som händer i vår omvärld. Ekonomisk nedgång i andra länder påverkar hur det går för våra svenska kommuner och för den svenska välfärden.

Därför är det viktigt för den välfärd som produceras av kommuner och landsting att det förs en ekonomisk politik som sätter ansvar och arbetslinje i första rummet.
Grunden för att värna välfärden är fortsatt stabila statsfinanser och en arbetslinje där det lönar sig att arbeta och att starta och driva företag. Det är en politik som Alliansen konsekvent genomfört sedan maktskiftet 2006.

Hösten 2008 drog den internationella finanskrisen fram över världen. Detta innebar stora påfrest¬ningar också för Sverige och den svenska ekonomin. För att värna välfärden förde regeringen en expansiv politik, utan att för den skull äventyra de offentliga finanserna.

Bland annat beslutade Alliansregeringen om ett tillfälligt bidrag på 17 miljarder kronor till kommun¬sektorn för år 2010. För 2011 tillförde Alliansregeringen 8 miljarder kronor, varav 5 miljarder kronor utgjorde en permanent ökning av det generella statsbidraget till kommunsektorn. Alliansregeringens politik har sammantaget medfört 38 miljarder i tillskott till kommunsektorn i nivåhöjning 2010 jämfört med 2006. Genom tillskotten har kommuner och landsting givits bättre förutsättningar att värna och stärka kvaliteten i välfärdstjänster som äldreomsorg, sjukvård, skola och utbildning och hålla uppe den kommunfinansierade sysselsättningen.

Socialdemokraterna presenterade tidigare i höstas sin budgetmotion. Det är den nya partiledning¬ens första försök till budget. Budgeten visar dock ett antal brister då den försvagar arbetslinjen och är underfinansierad, vilket riskerar att leda till såväl färre jobb i kommunsektorn som högre kommunalskatter. De socialdemokratiska satsningarna på kommunerna är underfinansierade. Totalt föreslår Socialdemokraterna åtgärder som minskar kommunernas resurser med mellan 4,5 och 5,5 miljarder kronor.

Den lagstadgade rätten till heltid som Socialdemokraterna för fram riskerar att försvaga kommunsektorns ekonomi.

Kommuner och landsting får också betala dyrt för den fördubbling av arbetsgivaravgifterna för unga som socialdemokraterna föreslår.

S-budgeten skulle innebära ökade lönekostnader för Landstinget Blekinge och länets kommuner om nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för personer under 26 år slopas. Landstinget 8 mkr, Karlskrona, 22 mkr, Ronneby 8 mkr, Karlshamn 8 mkr Sölvesborg 4 mkr, Olofström 3 mkr. Sammantaget handlar det om 53 miljoner kronor i ökade kostnader.

Socialdemokraternas politik skulle om den blev verklighet slå hårt mot landstinget och kommunerna i Blekinge och dramatiskt försämra förutsättningarna att leverera välfärdstjänster till länets innevånare.

Gustav Nilsson Riksdagsledamot (M)
Annicka Engblom Riksdagsledamot (M)
Alexander Wendt Landstingsråd (M)
Camilla Brunsberg Kommunalråd Karlskrona (M)
Roger Fredriksson Kommunalråd Ronneby (M)
Jeppe Johnsson Gruppledare Sölvesborg (M)
Marco Paulsson Gruppledare Karlshamn (M)
Robert Gajos Gruppledare Olofström (M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar