tisdag 8 november 2011

Jag tar striden för anhörigvårdarna

Bara de insatser anhöriga till dementa utför sparar 40 miljarder kronor åt samhället. Varje år. Efter BLT:s artiklar tar nu moderate riksdagsmannen Gustav Nilsson strid för att anhörigvårdarna ska få betalt för sitt arbete.

Enligt den blekingske riksdagspolitikern Gustav Nilsson står de anhöriga för runt 70 procent av den totala hjälpvolymen för personer över 75 år. Inte sällan handlar det om andra åldriga person som drar ett alldeles för tungt lass. Och det är inga småpengar som de närstående sparar in.

- Bara vården av de demenssjuka skulle landa på ytterligare 40 miljarder om det offentliga tog över. Sliter ut sig Det tycker Gustav Nilsson inte längre är rimligt. Speciellt inte som många av de anhöriga lever på gränsen till utmattning.

- Om de sliter ut sig blir det en kostnad även för dem. Och hur mycket skulle inte det kosta? Det är ofta ett självklart val att ta hand om sin sjukliga make eller maka. Men faktum är att det inte finns någon sådan skyldighet. Det är kommunen som har ansvaret för att invånarna får den hjälp de behöver, säger Gustav Nilsson, som nu vill att möjligheten till en pensionsgrundade närståendepenning utreds.

Lika för alla Han vill också att en ersättning liknande den föräldrar får när de vårdar sina sjuka barn införs. - Som jag ser det är det inte minst en jämställdhetsfråga eftersom det oftast är kvinnor som utför denna ovärderliga insats. Hur en ersättning skulle finansieras har Gustav Nilsson ingen lösning till, men han kräver att en ersättningsmodell diskuteras och att ett stödsystem ska gälla för hela landet. Och att det inte är upp till kommunerna att själva bestämma hur stödet till anhöriga ser ut.

- Det ska vara lika för alla, oavsett om de bor i Örnsköldsvik eller Karlskrona, säger han. Som jag ser det är det inte minst en fråga om jämställdhet. Gustav Nilsson (M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar