tisdag 8 november 2011

Så skapar vi jämställdhet- utan kvotering

Moderat politik ska alltid utgå från människan, också när det kommer till jämställdhetsfrågan. Problemet med jämställdhet är inte statistiskt, utan finns i människors vardag. Tyvärr handlar diskussionen ofta om för eller emot kvotering av bolagsstyrelser, i stället för de breda jämställdhetshinder som angår många.

På företagens högsta poster, som VD och verkschef, är enbart en av tio kvinnor. Det grundläggande problemet är att många kvinnor i allmänhet och av olika anledningar har svårare att göra karriär.

Politiken kan inte lösa allt, men den kan utjämna förutsättningarna för män och kvinnor att göra karriär. Bättre och mer flexibel barnomsorg är en nyckel till att möjliggöra för fler kvinnor att göra karriär.

Det är ett faktum att många kvinnor tar ett huvudansvar i hemmet och för att avlasta kvinnor fyller också RUT-avdraget en viktig funktion.

Vid sidan av mer jämställda karriärmöjligheter behövs också bättre möjligheter att starta och driva företag.

Bara fyra procent av Sveriges arbetsföra kvinnor är företagare medan motsvarande andel för män är tio procent. Det kan del-vis förklaras med att kvinnor generellt sett nyttjar trygghetssystemen mer, och att en anställning samtidigt är tryggare än att driva företag.

Regeringen har redan genom-fört en rad reformer inom de sociala trygghetssystemen, men mer kan göras. Exempelvis kan kvinnliga företagare ges samma möjligheter till graviditetspenning som anställda.

Detta och mycket annat är goda politiska lösningar på de jämställdhetsproblem som människor möter i sin vardag. Kvotering av bolagsstyrelser är tvärtemot en perifer symbolfråga som inte heller är en fungerande lösning.

För det första är kvotering kontraproduktivt i strävan mot ett jämställt samhälle. Riktig jämställdhet handlar om likabehandling: att ha lika rättigheter och att bli bedömd som en person - inte som del av ett kollektiv. Kvotering innebär raka motsatsen.

För det andra leder kvotering till minskat inflytande och trovärdighet för kvinnor. Verklig jämställdhet handlar inte om att fysiskt sitta vid styrelsebordet, utan framför allt om att bli respekterad och lyssnad till. Kvotering förringar och misstänkliggör kvinnors kompetens.

För det tredje är könskvotering till bolagsstyrelser i mångt och mycket en symbolfråga som stjäl uppmärksamhet från mer relevanta jämställdhetsproblem. Politiker ska lägga kraft på att undanröja de hinder för jämställdhet som människor upplever i sin vardag.

Dessvärre handlar debatten ändå allt för ofta om kvotering. Moderaterna bör istället ta ansvar genom att fokusera på de problem som människor upplever i sin vardag och föreslå lösningar som fungerar.

Även i jämställdhetsfrågorna behöver Moderaterna som parti gå före och ta ansvar för ett mer jämställt Sverige.

Kvotering är däremot inte lösningen.

Gustav Nilsson (M) Riksdagsledamot Blekinge
Jessica Rosencrants (M) Riksdagsledamot Stockholm ordförande MUF Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar