tisdag 8 november 2011

Kvotering skapar inte jämställdhet

I Moderaterna ska vi alltid ta oss an verklighetens problem för att göra livet bättre för människor. Samtidigt ska vi stå upp för våra egna principer och för det som är rätt. Om vi börjar tillämpa kvotering till bolagsstyrelser efter parametern kön, vilken blir då nästa parameter? Kvotering baserad på etnisk bakgrund? På sexuell läggning? På ålder? Det faller på sin egen orimlighet.

Moderaterna måste tydligt ta avstånd från kvotering och i stället fokusera på lösningar som skapar verklig jämställdhet. Lika viktigt är det att skapa jämställda attityder. Fördomar och förutfattade meningar kan inte lagstiftas bort. Politikens förmåga är - på gott och ont - begränsade. Ett jämställt samhälle måste växa fram under-ifrån, såsom det har gjort och fortfarande gör i Sverige. Det tar tid och det kräver tålamod. Kortsiktighet och desperata lösningar leder inte till något gott.

Kvoteringsivern är en olycklig följd av en skev jämställdhetsdebatt som inte förmått hitta konstruktiva lösningar utan hemfallit åt plakatpolitik. Moderaterna måste därför även på detta område gå före och ta ansvar. Vid sidan av att skapa jämställda möjligheter för att göra karriär behövs också bättre möjligheter för kvinnor att starta och driva företag. Bara fyra procent av Sveriges arbetsföra kvinnor är företagare medan motsvarande andel för männen är tio procent. Det kan delvis förklaras med att kvinnor generellt sett nyttjar trygghetssystemen mer, och att en anställning samtidigt är tryggare än att driva företag.

Regeringen har redan genom-fört en rad reformer inom de sociala trygghetssystemen i syfte att skapa samma villkor för företagare som för anställda. Men mer kan göras, exempelvis kan kvinnliga företagare ges samma möjligheter till graviditetspenningen som anställda har rätt till. I stället måste vi fokusera på riktiga lösningar. Till exempel kan politiken utjämna förutsättningarna för män och kvinnor att göra karriär. Bättre och mer flexibel barnomsorg är en nyckel till detta. För att avlasta kvinnors arbete i hemmet fyller också rut-avdraget en viktig funktion för att ge bättre möjligheter att prioritera arbetet.

Jämställdhetsdebatten blir allt för ofta till snäva kvoteringsdebatter om bolagsstyrelser. Det är beklagligt dels för att frågan om jämställdhet är mycket större och det finns många viktiga problem att belysa, dels för att kvotering i sig är fel lösning.

• För det första innebär kvotering att människor placeras i fack och det fråntar både kvinnor och män rätten att behandlas som enskilda människor. Riktig jämställdhet handlar om likabehandling: att ha lika rättigheter och att bli bedömd som en person - inte som del av ett kollektiv. Kvotering innebär raka motsatsen.

• För det andra leder kvotering till minskat inflytande och trovärdighet för kvinnor. Verklig jämställdhet handlar inte om att fysiskt sitta vid styrelsebordet, utan framför allt om att bli respekterad och lyssnad till. Kvotering förringar och misstänkliggör kvinnors kompetens.

• För det tredje är könskvotering till bolagsstyrelser i mångt och mycket en symbolfråga som inte löser de egentliga jämställdhetsproblemen. Politiker ska lägga kraft på att undanröja de hinder för jämställdhet som människor upplever i sin vardag.

Till exempel kan politiken utjämna förutsättningarna för män och kvinnor att göra karriär. Bättre och mer flexibel barnomsorg är en nyckel till detta.

Gustav Nilsson (M) Riksdagsledamot Blekinge
Jessica Rosencrantz (M) Riksdagsledamot Stockholm, MUF ordförande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar