tisdag 10 januari 2012

Oppositionen sprider osanningar om yrkesutbildningarna

Under den senaste tiden har det visat sig att det fortfarande finns en utbredd vanföreställning om att man på yrkesförberedande program i gymnasiet inte får högskolebehörighet. Man kan samtidigt konstatera att oppositionen, med Socialdemokraterna i spetsen, aktivt har bidragit till att sprida osanningar om de nya yrkesutbildningarna. Faktum är att alla elever kan få högskolebehörighet under sin gymnasietid om de så önskar.

Den nya gymnasieskolan sjösattes inför höstterminen 2011 och innehåller tolv nya yrkesprogram. Programmen är skräddarsydda för elever med speciella yrkesintressen och fokuserar av den anledningen mer på yrkesämnena än de teoretiska ämnena. Samtliga yrkesprogram ger samtidigt eleverna högskolebehörighet om eleverna själva önskar.

På sju av tolv yrkesutbildningar har eleverna möjlighet att få högskolebehörighet inom programmets ramar. På fem av utbildningarna krävs att eleverna utökar sitt program, som totalt består av 2500 poäng, med 100 poäng. Det motsvarar i de flesta fall en extra kurs.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet – vilka är de partier som arbetat mest aktivt för att sätta den felaktiga bilden av yrkesutbildningarna – har varit retoriskt skickliga, men bör skämmas över att de lurat så många svenska ungdomar i deras gymnasieval.

Margareta Pålsson (M)
Riksdagsledamot från Skåne
Ordförande i riksdagens utbildningsutskott

Gustav Nilsson (M) Riksdagsledamot Blekinge
Arbetsmarknadsutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar