måndag 2 september 2013

Besök av min kollega Betty Malmberg (M)

Riksdagskvinnan Betty Malmberg (M) såg flera fördelar för Blekinges högskola, även om anslagen och utbildningsplatserna minskar. En egen profilering, samarbete med stora företag i närheten, och andra högskolor, är den rätta vägen, menade hon.

Betty Malmberg är ordförande i riksdagens utbildningsutskott och hälsade i går på i Karlskrona tillsammans med länets riksdagsman Gustav Nilsson (M). Samarbete var honnörsordet.

- Inte bara med det privata näringslivet. Det handlar också om offentlig verksamhet. Högskolan har en viktig roll för att skapa nya jobb på flera olika håll, menade hon.

Samtidigt är studieplatser på väg bort, 700 på högskolan i Blekinge, och ytterligare 500 när anslagen minskar 2016.

- Det är likadant på andra håll i landet och har mer att göra med att de kommande ålderskullarna. Det är färre som ska börja plugga. Då måste antalet läroplatser regleras.

- Men det utesluter inte offensiva satsningar. Mot kvalitativa och efterfrågade utbildningar. Och Sverige är redan det land som lägger mest pengar på forskning.

- Det är viktigt att regeringen ser BTH:s behov. Att högskolan kan konkurrera med de stora drakarna i utbildningar med hög kvalité. Vid tilldelningen av platser förra gången fick vi inget. Men nu hoppas vi på mer, tillade Gustav Nilsson.

Om nedläggningen av den privata internatskolan Lundsberg sa Betty Malmberg:

- Det som hänt är fruktansvärt. Men det var inte oväntat. Skolinspektionen gjorde en mycket tydlig markering.



Var det bra?

- Det är upp till myndigheten att avgöra. Nu måste de drabbade eleverna snabbt ges möjlighet att komma in i en ny skolverksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar