måndag 2 september 2013

Rundabordssamtal i Ronneby om idéer för att minska arbetslösheten



RONNEBY Att kapa den höga arbetslösheten görs inte i ett enda drag. Därför möts politiker, arbetsmarknadens parter, företagare och Arbetsförmedlingen för att hitta olika modeller att jobba med. På onsdagen hölls ett sådant möte i Ronneby.

Det allra viktigaste för en ung person är att få ta det första klivet in på arbetsmarknaden. När det är gjort är det mycket annat som faller på plats.

- När det gäller lärlingsplats så har vi mycket att lära av Tyskland och Österrike där lärlingssystemet är fullt utbyggt, säger Gustav Nilsson (M).

- Allt som gör att vägen ut i arbetslivet kortas är bra.
Tror på samverkan

I onsdagens rundabordssamtal om ungdomsarbetslöshet deltog Gustav Nilsson (M), kommunalrådet Roger Fredriksson (M), Anders Johansson, sektionschef på Arbetsförmedlingen och Carina Centrén, regionchef på Svenskt Näringsliv. Representanter för IF Metall och Företagarna var också inbjudna, men hade lämnat återbud.

- Vi tror på samverkan mellan flera parter.

Samtidigt som arbetslösheten bland unga är hög, står den offentliga sektorn, bland annat Ronneby kommun och Landstinget Blekinge inför ett stort behov av att anställa ungdomar med kompetens. Inom landstinget ska 1 500 jobb ersättas under de närmaste tio åren.

- Och småföretagarna står inför generationsväxling och ser efter unga som kan ta över, säger Carina Centrén.

Snabbare med praktik

Deltagarna är överens om att praktik gör att ungdomarna kommer snabbare ut på arbetsmarknaden. I Danmark finns ett system där studier på högskolenivå drivs parallellt med praktik. Modellen är nu testad och på väg in i Sverige.

- Det kallas studentmedarbetarsystemet och Blekinge tekniska högskola är intresserad av att pröva modellen, säger Carina Centrén.

Roger Fredriksson (M) betonar att ungdomarna är en viktig pusselbit när det gäller den spetskompetens som kommunen behöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar