tisdag 17 september 2013

Högre skatter skapar inga jobb



Alliansen går nu till offensiv mot ungdomsarbetslösheten. Den satsning på 3,1 miljarder kronor för fler jobb åt unga som läggs fram i budgeten för 2014 innehåller bland annat en kraftig sänkning av arbetsgivaravgiften för unga under 23 år.
Om vi vill att fler ska anställa måste det blir mer attraktivt för företag att anställa unga. Så enkelt är det.

Ungdomsarbetslösheten har under lång tid använts som ett exempel på att regeringen har misslyckats. Man kan säga vad man vill om de siffror som florerar i sammanhanget, men en sak är säker. Utan de lättnader som Alliansen infört i form av halverade arbetsgivaravgifter och sänkt moms inom ungdomsintensiva tjänstesektorer skulle det sett än värre ut.

För vem tror på allvar att ökade kostnader skulle ge fler jobb? Socialdemokraterna verkar visserligen ha den utgångspunkten, men det ligger å andra sidan inbyggt i deras ideologiska själv-bild att högre skatter är ett slags mirakelmedicin.
Vi inom Moderaterna delar inte den uppfattningen. I stället för att bygga upp, menar vi att det är betydligt mer effektivt att riva ned hinder. Det är just därför vi arbetar med regelförenklingar. Det är just därför vi fokuserar på företagens villkor och det är just därför vi menar att en sänkt arbetsgivaravgift för unga kommer att ge många, som i dag står på tröskeln till det första jobbet, en extra knuff in på arbetsmarknaden.

Samtidigt är det viktigt att vi lyckas se till att övergången från utbildning till arbete fungerar bättre än vad som är fallet i dag.

Vi tror mycket på ett lärlingssystem som ser till att studenten snabbt kommer i kontakt med ett företag och ges möjlighet att lära sig arbetet från grunden. I Blekinge finns det mängder av driftiga ungdomar som inte vill annat än att komma in i ett företag och lära sig mer.

Det finns samtidigt mängder av företag som är öppna för denna möjlighet. Här måste vi tillsammans bli bättre i arbetet med att föra samman arbetssökande och företagare.

Satsningen på yrkesintroduktionsavtal i budgeten som uppgår till 2,1 miljarder 2014-2017 är ett led i denna process. Det blir genom avtalet betydligt billigare för företagen att anställa och slussa in företagen direkt från studier.

Vi kommer aldrig att nöja oss med annat än att vi gradvis monterar ned ungdomsarbetslösheten. Men det arbetet måste genomsyras av en tilltro till det rationella i att göra saker och ting lättare, inte svårare. Nya vägar in för unga. 3,1 miljarder i en direkt satsning på unga och företagens möjligheter att anställa. Det är ett stort steg på vägen.

Det är rationellt. Det är att satsa på Sveriges ungdomar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar