måndag 9 september 2013

Sätt inte krisstämpel på Karlskrona



Sydöstran 2013-09-05 skriver Patrik Hansson ett öppet brev till Camilla Brunsberg där han försöker göra gällande att det är stor kris och att det inte händer något.

Vi behöver bara bläddra fram till första sidan i samma tidning för att läsa rubriken om att "Jobbsatsningen är igång". Vi vänder blad och finner där en hel sida om hur vi tillsammans i Blekinge ska halvera ungdomsarbetslösheten fram till 2017. Det är viktigt att vi lyfter blicken, ser att det är tillsammans med andra vi lyckas och att Karlskrona inte är en isolerad kommun. 20 miljoner kommer att satsas. Är det att inte göra någonting?

Och nej, Patrik Hansson, det är ingen hemlighet att vi står inför ekonomiska utmaningar. Men minns att det gjordes plusresultat både 2011 och 2012. Innevarande år 2013 ser också ut att gå mot ett noll- till plusresultat. I förhållande till många kommuner i Europa är det inte läge att sätta krisstämpel på Karlskrona. Förra året satsades det stort på bland annat besöksnäringen.

Vi har under sommaren kunnat se att detta har gett utdelning. Prognoserna pekar dessutom mot att kommunen kommer öka i befolkning i år, vilket är glädjande då invånarantalet har stor betydelse för investeringsutrymmet. Vad gäller jobbskatteavdraget är det en central del i Moderaternas och alliansens arbete för att minska utanförskapet genom att fler arbetar. Sedan alliansregeringen tillträdde har antalet personer i arbete ökat med 200 000 och beräkningar från Finansdepartementet visar att arbetskraften ökat med cirka 100 000 fler arbetstillfällen än vad som kan förväntas utifrån hur arbetskraften historiskt har utvecklats i förhållande till konjunktur och befolkningstillväxt.

Det är inte främst genom kommunala insatser jobben skapas, även om de är ett viktigt komplement. Det som gör skillnad är att företag kan anställa och att trösklarna in på arbetsmarknaden sänks. Prognoserna visar att konjunkturen nu stiger och att ekonomin ser ut att förbättras redan 2015.

Konjunkturinstitutet, Riksrevisionen och Finansdepartementet uppskattar att jobbskatteavdraget snart kommer att innebära ytterligare 100 000 nya jobb, då systemet är utformat så att de med lägst inkomster tjänar mest jobbskatteavdraget.

Det är den verkliga skillnaden mellan alliansens politik och er bidragspolitik, Patrik Hansson. Och om jobbskatteavdraget är så fel, hur kommer det då sig att Socialdemokraterna vill behålla det?
Ledarskap handlar om att anpassa lösningarna till verkligheten och inte att skrämma människor med att måla upp en bild av ett Sverige, ett Karlskrona i kris. En bild som dessutom är kraftigt överdriven.

Vilka vill då flytta hit? Vilka företag vill då etablera sin verksamhet i kommunen? Det är oppositionens roll att ta ton, vi köper det, men lägg inte sordin på den framtidstro som finns i Sverige och i Karlskrona, Patrik Hansson.

//Svaret från mig, Camilla och Annicka publicerades i dagens Ssydöstran

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar