måndag 30 september 2013

Nya skatteregler försvårar skogsbrukets rationalisering

Nya skatteregler försvårar skogsbrukets rationalisering

Sedan slutet av 1970-talet har skogsägare kunnat få tillköp av skog klassat som rationaliseringsförvärv för att få mer rationella brukningsenheter.
Men nya riktlinjer från Skatteverket minskar möjligheterna för mängder av skogsägare att finansiera ett tillköp. Därmed motverkas också möjligheterna till ett rationellare skogsbruk. Lagen har inte ändrats men Skatteverket har nu satt en minimigräns på 400 hektar som ska uppnås för att det ska anses vara ett rationaliseringsförvärv.
Det är en gräns som är svår att uppnå i många län, exempelvis Blekinge där medelfastigheten är cirka 40 hektar. Det finns också stora skillnader i landet beroende på tillväxt, produktion och det pris man betalar.

Många är beroende av skogen och inkomster från den för att kunna bo kvar och verka på landsbygden. Statistiken visar på att det stora flertalet av dem som köper en skogsfastighet redan äger skog i närheten. Och det är när man vill utöka sitt skogsbruk som man är i störst behov av den likviditet som det snabbare och fördelaktigare skogsavdraget innebär.
De nya reglerna försvårar för skogsägare som vill utöka sitt skogsinnehav. Det kan inte anses nödvändigt att genom tillköp nå upp till 400 hektar för att få ett skogsbruk mer rationellt. Även mindre skogsfastigheter som läggs samman kan nå samma syfte. Genom goda rationaliseringsmöjligheter för jord- och skogsbrukare skapas också bättre förutsättningar för en levande landsbygd. En översyn bör ske av hur och varför en ny tolkning tillämpas och konsekvenserna av detta. Skogsägare måste även i framtiden ha goda möjligheter till att kunna utveckla sitt företag och  bedriva ett rationellt skogsbruk.
Gustav Nilssonriksdagsledamot (M) Blekinge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar